halikonjoki_0.jpg ketoneilikat.jpg img_9188.jpg kosteikko.jpg Aneriojärvi.jpg kuurankukkia.jpg piippo ruusuruoholla.jpg puiden takaa.jpg rantaniitty.jpg riistapelto_0.jpg viljapelto.jpg kesa_-_copy.jpg img_9200_m.jpg maisemapelto.jpg img_0709.jpg rypsipelto.jpg broilerinlanta_pieni.jpg tammihaka.jpg IMG_8095_m.jpg pelto.jpg
 

Luomua vai ei?

  Mustikkaa kerätään vuodessa myyntiin noin kuusi miljoonaa kiloa. Siitä puolet on luomumustikkaa. Toinen puoli on yksinkertaisesti vain metsä-mustikkaa. Se on ehkä kasvanut luomupellon vieressä, mutta sitä ei luokitella luomuksi.

  Mustikasta ei tule luomumustikkaa automaattisesti, vaikka se kasvaisi luonnonmukaisesti luonnossa. Virallinen vaatimus on, että poiminta-alueella ei ole käytetty kemiallisia kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita kolmeen vuoteen. Suurin osa Suomen metsistä on käytännössä lannoittamattomia. Silti vain pieni osa metsiemme mustikoista on luomua.

  Suomessa luomumustikat kasvavat pohjoisen Suomen ja Kainuun luomusertifioiduissa metsissä, jotka enimmäkseen ovat valtion omistuksessa. Pirstaleinen metsänomistus muualla Suomessa mutkistaa paperisotaa ja hankaloittaa luomusertifiointia. Suomen metsät ovat yli 400 000 omistajan käsissä. Luomurekisteröinti on pitkä,
  kallis ja vaativa prosessi.

  Mustikassa on vain vähän kaloreita, sokereita ja rasvaa. Sen sininen väri kertoo, että siinä on terveysvaikutuksia sisältäviä flavonoideja reippaasti. Kuva: Arktiset Aromit.

   

  Kuukkeli herkuttelee metsien myyttistä mustikkaa sen varpujen suojassa. Kuva: Hannu Siitonen

  Metsämustikka on supermarja, vaikkei olisi virallisesti luomua.  Aasiassa metsämustikkaa voi sanoa luomuksi,  vaikkei virallista luomustatusta olisikaan.
  Mustikkaa on tutkittu, mutta tutkimusta tarvitaan paljon lisää. Mustikan ja antosyaanien vaikutuksia silmien terveyteen ja näkökykyyn on selvitetty jo toisen maailmansodan jälkeen. Silloin sotilaslentäjät väittivät, että mustikkahillo paransi heidän näkökykyään yölennoilla. Olisiko mustikasta oikeasti apua silmäsairauksiin?  Auttaisiko se esimerkiksi näyttöpäätetyöstä väsyneitä silmiä? Vastaamattomia kysymyksiä on paljon.

   

  PIRTSAKKAA POPSITTAVAA

  Mustikkamyslipiirakka
  kahdeksalle

  2 munaa
  2 dl sokeria
  1 dl talkkunajauhoja
  1,5 dl vehnäjauhoja
  2 tl leivinjauhetta
  1 dl sulatettua margariinia

  Päälle:
  4 dl mustikoita
  1 dl perunajauhoja

  Pinnalle:
  1,5 dl sulatettua margariinia
  ¼ dl sokeria
  2 dl marjaista muromysliä
  1 rkl vehnäjauhoja

  Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja hivenen jäähtynyt voisula. Sekoita varovasti. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.
  Pyöritä mustikat perunajauhoissa ja ripottele ne pohjalle. Valmista myslitäyte. Sekoita sulatettuun voihin sokeri, mysli ja jauhot. Ripottele seos marjojen päälle.
  Paista piirakkaa 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia.
  Tarjoa piirakka vaikka jäätelön kanssa. Ihastu!

  Kuningatarsmoothie  
  kahdelle

  mustikoita 2 dl
  vadelmia 2 dl
  piimää 2 dl

  Pistä kaikki tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta. Maista ja mausta tarvittaessa vaikka hunajalla. Nauti!

   

  Metsämarjanektari gluteeniton, maidoton, munaton
  1 l mustikoita
  1 l puolukoita
  150 g sokeria

  Soseuta puhdistetut marjat.
  Sekoita sokeri joukkoon. Pakkaa pieniin annosrasioihin ja pakasta. Sulatusvaiheessa lisätään vettä. Nektarin voi pakastaa jääpalapusseissa. Nektaripalat ovat raikas lisä talvisissa mehuissa.

  Mustikkahillo
  purkillinen

  1 kg mustikoita
  1,5 dl vettä
  6 dl hillosokeria

  Putsaa marjat, huuhdo tarvittaessa ja valuta kuiviksi. Mittaa vesi ja marjat kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri sekoittaen joukkoon. Anna hillon kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia. Sekoita välillä. Anna jäähtyä puolisen tuntia, kunnes marjat lakkaavat nousemasta pintaan. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana. Kuori vaahto pinnalta. Tölkitä ja maiskuttele vaikka aamupuurosi lisukkeena.

   

  Sivu 3: Luomumaitoa jäätelötehtaalle > >>