broilerinlanta_pieni.jpg riistapelto_0.jpg rypsipelto.jpg kosteikko.jpg rantaniitty.jpg img_9200_m.jpg piippo ruusuruoholla.jpg kesa_-_copy.jpg tammihaka.jpg puiden takaa.jpg pelto.jpg Aneriojärvi.jpg maisemapelto.jpg kuurankukkia.jpg halikonjoki_0.jpg img_0709.jpg viljapelto.jpg ketoneilikat.jpg IMG_8095_m.jpg img_9188.jpg
 

Luomumaitoa jäätelötehtaalle

  ”Onneksi olemme tottuneet paiskimaan töitä. Mukanaolo jäätelöbisneksessä avaa uusia näkymiä ja mahdollisuuksia maidontuotannon lisäksi ja täydennykseksi”, tuumivat isä Jaakko sekä pojat Samuli ja Olli Suominen. Kuva Hia Sjöblom.

  Yhteistyöstä uusia ulottuvuuksia maatilalle

  Aurassa valmistetaan sataprosenttista luomujäätelöä, jonka pohjana on lähitilalla lypsetty maito. Mustikka maistuu vahvasti kevään 2015 uutuustuotteessa. Purkin sisällöstä 30 prosenttia onkin pohjoisen Suomen metsistä poimittua luomumustikkaa.

  ”Ei uutteita, ei jauhetta, vaan tehtaalla keitettyä ja paseerattua, lannoittamattomasta metsästä poimittua mustikkaa”, toimitusjohtaja Horst Neumann sanoo. Pienen tehtaan jyhkeä luomujäätelö sai nimekseen Jymy. Markkinointi lähti vauhdikkaasti käyntiin.

  KEINOJA?
  Ensin oli intohimo ja idea. Sitten ruvettiin hakemaan yhteistyökumppania. Suositukset kuljettivat kohti Vennan luomumaitotilaa. Isäntäpari ja maatilatöihin innostuneet pojat syttyivät helposti. Hekin rakastavat jäätelöä. Hetken miettimisen jälkeen matkattiin jo eurooppalaisille jäätelötehtaille keräämään vinkkejä käytäntöön.

  Maitotilan läheltä löytyi tyhjilleen jäänyt tehdasrakennus, jossa oli valmistettu Leafin Sisu-pastilleja.  Siitä vuokrattiin tilat uudelle toiminnalle. Entisistä makeisuuneista tehtiin pakastushuoneita. Pienessä jäätelötehtaassa tehdään vilkkaina viikkoina jopas 6000 litraa jäätelöä. Samalla haetaan uusia makuja. Mustikan lisäksi kotimaisista marjoista käytössä on jo puolukka.

  Kotimaisuus, vähäiset välikädet ja kaikkien raaka-aineiden helppo jäljitettävyys ovat yrityksessä tärkeitä arvoja.
  Lähiyhteistyö toteutuu käytännössä, kun maitoauto tuo jäätelön perusraaka-aineen suoraan tehtaalle matkallaan Hämeenlinnan Osuusmeijeriin. Sama viidentoista kilometrin välimatka ajetaan, kun mustikoiden keittämisestä ja paseerauksesta yli jäänyt ”mäski” viedään Vennan tilan kompostiin.

  MOTIVAATIO?
  ”Tuntuu hyvältä, kun aurinko paistaa ja jäätelö maistuu, lehmät ovat terveitä, ja kun tiedämme sataprosenttisesti, mitä ne syövät. On hyvä nähdä, että hommat pyörivät, kun eri alojen osaajien yhteistyö tähtää samaan päämäärään”, Vennan isäntä sanoo.

  ”Maaseudun jäätelöbisneksessä tarvitaan maitotilallisen taitoa, logistiikan ja tehtaan pyörittämisen, markkinoinnin ja suunnittelun erikoisosaamista. Jäätelötehdas ei pyörisi ilman ammattitaitoisia ja vastuullisia elintarviketyön osaajia”, tiivistää jäätelötehtaan toimitusjohtaja.

   

  SUOMISEN MAITO OY AURASSA
  Luomujäätelötehdas

  • Perustajat: Horst Neumann, Erkki Mikola, 
   Jyrki Sukula, Olli ja Samuli Suominen
  •  Perustettu 2014
  • Tavoitteena miljoonan euron liikevaihto
  • Vakituisia työntekijöitä: omistajat + 5
   sekä tarvittaessa sesonkiväkeä

  VENNAN LUOMUMAITOTILA TURUSSA

  • Pirkko, Jaakko, Olli ja Samuli Suominen
  • Runsaat sata lypsylehmää
  • Saman verran nuorkarjaa
  • Tiivis yhteistyö lähitilojen kanssa
  • Omia ja vuokrapeltoja lähes 300 ha

   

  Lisätietoa löytyy mm: arktisetaromit.fi, jymy.fi, jarki.fi, luontojariista.fi, luke.fi, helsinki.fi/ruralia, finelif.i
  Iskua varten haastateltu mm.: metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen, tutkimusprofessori Harto Lindén, toiminnanjohtaja Simo Moisio, tutkimusjohtaja Antti Oksanen,  vanhempi tutkija Kauko Salo, dosentti Riitta Törrönen.

                                   

  Järki on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Ympäristöministeriö.