maisemapelto.jpg pelto.jpg Aneriojärvi.jpg img_0709.jpg broilerinlanta_pieni.jpg kesa_-_copy.jpg viljapelto.jpg riistapelto_0.jpg piippo ruusuruoholla.jpg puiden takaa.jpg img_9200_m.jpg rypsipelto.jpg rantaniitty.jpg img_9188.jpg tammihaka.jpg kosteikko.jpg halikonjoki_0.jpg ketoneilikat.jpg IMG_8095_m.jpg kuurankukkia.jpg
 

Rahaa ja rahkeita

  Hannu Välimäki on tyytyväinen. Vuosien rehkiminen kannatti. Riistakaista rehottaa viljapeltojen keskellä. Rehukaali kasvaa ja houkuttelee. Kuva: Janne Välimäki

  Kokeilujen kautta hyvään riistapeltoon

  Välimäen metsästävät veljekset ovat panostaneet riistapeltoon. Metsästys ja elävä maaseutu ovat kummallekin elämisen ehto. 

  Alastaro on hirvi- ja peurarikasta seutua. Liian usein eläimet poukkoilevat kantatien liikenteen sekaan. Miten ne saataisiin pois aiheuttamasta liikennevahinkoja, mieluummin vaikka jahtimiesten tähtäimiin?

  Rytömäen tilan isäntä Hannu ja Virttaan Eräveikkojen jahtipäällikkö ja  kuljetusyrittäjä Janne panivat töpinäksi. Tuloksia syntyi.

  KEINOJA?

  Työtä ja panostuksia on tarvittu vuosien varrella. Kokeiluja on tehty ja epäonnistumisiakin koettu.

  ”Teimme alkuun tyypilliset virheet. Riistapeltoa ei kannata huonoon tai ravinteettomaan maahan perustaa. Siemeniä ei saa kylvää liian syvälle. Hyvä riistapelto on siellä, missä riista muutenkin liikkuu. Peltojen joutokulmat kannattaa pistää riistapelloksi.”

  ”Kokeilut ja etsintä nielivät työtunteja ja euroja. Pikkuhiljaa löytyi toimiva siemenseos ja homma toimi. Kesän 2014 korkeaksi ja vahvaksi kasvanut rehukaali palkitsi. Sorkkaeläimet tulivat nauttimaan anneista vielä talvellakin ja kuopivat lumen alta syötävää.”

  ”Maaseudun kehitys ja tilakokojen jatkuva kasvu lisäävät haasteita. Riistanhoito vaatii aikaa ja vaivaa. Huolestuttaa, riittääkö niitä tilallisella, jonka työpäivät ruuantuotannossa jo täyttyvät. Jääkö aikaa ajatella kokonaisuuksia?”

  ”Aikaa uppoaa monimutkaiseen korvausjärjestelmään pureutumiseen. Jos riistapeltoja halutaan, pitää viivan alle jäädä selkeästi myös pellon omistajalle jotain. Töitä voidaan tehdä metsästysseuran kanssa yhdessä. Peli on selkeä, jos metsästäjät saavat palkaksi riistan ja viljelijä korvaukset.”

  MOTIVAATIO?

  ”Kun Virttaan Eräveikkojen kaatoprosentti nousi lähes sataan, oli syytä istua nuotiolla ja olla tyytyväinen. Riistanjälkiä täynnä olevat riistapellot näkyvät maisemassa lumisellakin säällä. Vilskettä ja liikettä on silloinkin, kun muuten näyttää hiljaiselta.”

  ”Rankan työn palkkiona ovat hyvät saaliit ja mieli. Innostus kasvaa ja panee paiskimaan lisää töitä riistanhoidon hyväksi. Samalla maan laatu paranee peltolohkoilla, ja ravinteet pysyvät pellossa, kun ne ovat kasvipeitteisinä talven yli. Hyvä riistanhoito on myös hyvää peltomaan hoitoa. Sorkkaeläimet houkutellaan riistapelloille pois sotkemasta ruokaa tuottavia syysviljapeltoja. Viljelyn mahdollisuus säilyy seuraavillekin polville.”

  ”Jo riistapeltojen kuhinan seuraaminen on palkitsevaa, rauhoittavaa ja innostavaa. Työtunnit eivät ole menneet hukkaan.”

  HYVÄ RIISTAPELTO TOIMII

  Virttaan Eräveikkojen metsästysalue n. 7000 ha.

  Metsästäviä jäseniä viitisenkymmentä.

  Riistapelto 1: Noin puolen hehtaarin riistakaista, jonka paikkaa 60 ha:n Rytömäen tilan viljapellolla kierrätetään, pääkasvi rehukaali ja joukossa riistaseos.  

  Riistapelto 2: Entinen omenatarha metsän keskellä. Parin hehtaarin pellolla myös talviruokintaa. Eräveikoilla käyttöoikeus maanomistajalta.

  Hannu Välimäki: Kaistan paikkaa kierrätetään peltolohkolla.
  Kuva: Hia Sjöblom

  Janne Välimäki: Riista löytää tänne, kauas kantatien vilskeestä.
  Kuva: Hia Sjöblom

  Järki-hanke on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen.