riistapelto_0.jpg halikonjoki_0.jpg img_0709.jpg ketoneilikat.jpg img_9188.jpg puiden takaa.jpg kuurankukkia.jpg kosteikko.jpg img_9200_m.jpg Aneriojärvi.jpg rypsipelto.jpg maisemapelto.jpg pelto.jpg IMG_8095_m.jpg broilerinlanta_pieni.jpg piippo ruusuruoholla.jpg viljapelto.jpg tammihaka.jpg rantaniitty.jpg kesa_-_copy.jpg
 

Ruokoviidakon ravinnepyörästä putkahtelee hyötytuotteita

  ”Tulin useamman vuoden tauon jälkeen katsomaan lapsuuteni Mynälahden upeita rantamaisemia. Mutta en löytänyt rantaa. Ruoko peitti kaiken. Tiesin heti, että jotakin pitää tehdä”  Tero Almi sanoo Mynäjoen rannalla. Yrittäjä, DI ja KTM hyppää veneeseen, johon on asennettu keräävä ruokoleikkuri.

  Ruovikko on pidettävä kurissa ja leikkuutähteet on kerättävä pois vedestä. Kun siitä kaikesta saa kehitettyä tuottavaa toimintaa, ollaan oikeilla jäljillä. Muutaman vuoden työn, ideoinnin ja kokeilujen jälkeen ranta näkyy jälleen ja ruovikon poistopalvelut alkavat olla jopa kysyttyä kauppatavaraa. Esimerkistä innostuneet tilaavat leikkuu- ja kuljetuspalveluja.

  ”Lähdin aikanaan lukemaan ympäristötekniikkaa Tampereelle. Myöhemmin jatkoin opintojani, perehdyin liiketoimintaan, tuotantotalouteen ja rahoitusmaailmaan. Näistä kaikista on hyötyä, kun rakennan yritystäni ruovikoiden varaan. Järviruoko on monipuolinen ja arvokas raaka-aine moneen käyttöön.

  Mynälahti on aina mielessä. Olen viettänyt siellä lapsuuteni kesät veneillen, uiden ja kalastaen. Päätin, että laitamme sen kuntoon. Vesi pitää saada kiertämään, ravinteiden valumat kuntoon. Onneksi rantojen asukkaat ja muut käyttäjät ovat samoilla linjoilla ja yhteistyö toimii”.

  Rannalla laiduntavat naapuritilan naudat nyökkäävät yhteisymmärryksen merkiksi. Lintulahtena tunnetun Mynälahden lintutornista bongarit tervehtivät kulkijaa.

  KEINOJA?
  ”Etenen ratkaisulähtöisesti. Ruovikkoa pitää vähentää – siis niitetään. Meren pitäisi olla puhdas ja terve – siis niitetyt ruo´ot kuljetetaan pois vedestä.  Eivät ruokokasat rannallakaan kauniita ole – siis jalostetaan niistä käyttökelpoisia tuotteita. Mökkipihan tuntumassa kokeillaan ruokomateriaalin käsittelyä ja käyttöä esimerkiksi vihannesmaalla.

  Ravinnepyörä pyörii. Järviruokoa leikataan pois vesiä rehevöittämästä. Etenkin loppukesästä niitetyssä aineksessa on paljon ravinteita, joista saadaan kasvuvoimaa vaikka pihapuutarhoihin. Järviruoko on hyvä kasvualusta. Kuiva ja silputtu talviruoko toimii rikkaruohojen torjujana ja kosteutta pidättävänä katteena.

  Olennaista on hyvien tuotteiden kehittäminen ja niiden kysynnän herättäminen. Kuluttajat on tavoitettava. Panostamme sosiaaliseen mediaan tiedonvälityksessä. Kaupunkiviljelyn suosio kasvaa ja sitä kautta myös ruokotuotteiden kysyntä.”

  MOTIVAATIO?
  ”Järviruoko ei ole jätettä. Se on arvokasta raaka-ainetta, kunhan vain löydetään oikeat työstö-  ja käyttötavat. Seuraan ruokomateriaalin hyötykäyttöä myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Virossa tehdään upeita ruokokattoja.

  Koko ketjun yhteistyö on ykkösasia tässäkin bisneksessä. Leikkuu ja silppuaminen ovat raakaa työtä, jossa ajoitus ja välineet ovat avainasemassa. Sitten pitää kehittää ja brändätä. Mahdollisuuksia ja ideoita on. Järviruokoa voi käyttää kuivikkeena, ravinteena, maan rakenteen parannukseen, rehuna, energian tuotantoon… siitä voi askarrella vaikka himmeleitä joulukotiin….”

   

  RANTAPARTURIT OY
  •    perustettu vuonna 2012
  •    tuotanto- ja tuotekehityskeskukset Mietoisissa ja Vehmaalla,         toimisto Turussa
  •    ruovikon poistopalveluja mm. niitto, poiskuljetus,     laitevuokraus, välinemyynti
  •    ruokojalosteita mm. ruokokate, kasvualusta, huussikuivike
  •    verkkokauppa kesästä 2017
  •    blogi Ruokotonta asiaa www.ruokoton.fi
  •    seuraa facebookissa Rantaparturit

   

  Lisätietoja mm:
  www.rantaparturit.com
  www.suomenbiohiili.info
  www.biochar-hy.blogspot.fi
  www.ymparisto.fi/ruoko
  T. Myllyviita, T. Mattila, P. Leskinen: Järviruo´on niittäminen ja hyötykäyttö, Syke 2014
  Ilona Joensuu: Järviruoko rantojen riesasta hyötykasviksi, Syke 2013.