kuurankukkia.jpg riistapelto_0.jpg rypsipelto.jpg Aneriojärvi.jpg kosteikko.jpg halikonjoki_0.jpg viljapelto.jpg IMG_8095_m.jpg img_0709.jpg img_9200_m.jpg tammihaka.jpg maisemapelto.jpg kesa_-_copy.jpg img_9188.jpg puiden takaa.jpg rantaniitty.jpg pelto.jpg ketoneilikat.jpg piippo ruusuruoholla.jpg broilerinlanta_pieni.jpg
 

JÄRKI LANTA

  Ajankohtaista

  Järki Lanta -hankkeen johtopäätökset, tulokset ja julkaisut löytyvät alasivulta Johtopäätökset

   

  Järki Lanta loppuseminaari

  Järki Lanta -hanke päättyy marraskuussa 2014. Loppuseminaari pidetttiin Varsinais-Suomessa Tuorlan maatalousoppilaitoksen auditoriossa torstaina 13.11.2014. 

  Tilaisuudessa ylitarkastaja Anni Karhunen kertoi Ympäristöministeriön ohjelmasta ravinteiden kierrättämisen edistämiseksi ja Saaristomeren tilan parantamiseksi.  Sen jälkeen hankkeen projektikoordinaattori Kaisa Riiko kertoi hankkeen lopputuloksista ja hankkeeseen osallistuneet viljelijät kertoivat esimerkkejä ja kokemuksia omista tilayhteistyömalleistaan. Seminaarin lopuksi  halukkaat saivat tutustua Tuorlan biokaasulaitokseen ja oppilaitoksen käytännönläheisiin ravinnekierrätystoimenpiteisiin. Seminaarin esitykset löytyvät alasivulta Loppuseminaari

  SyreN-levityslohkon esittely Okra-näyttelyn yhteydessä

   

  Okra-näyttelyn yhteydessä on mahdollista käydä tutustumassa Lantateko-hankkeen SyreN-liettenlevitysmenetelmän kokeilulohkoon Tarvasjoella.

  Opastetut tutustumiskäynnit keskiviikkona 2.7., torstaina 3.7. ja perjantaina 4.7. klo 16.30-18.30.

  Osoite: Pikku-Eurantie 95, 21450 Tarvasjoki

  Ilmoittautumiset kokeilulohkon esittelyyn Petri Kapuinen puh: 029 5317310 tai Kaisa Riiko puh: 045-1184709

  Ryhmille pyritään pyynnöstä järjestämään esittelyjä myös muina ajankohtina! Ota yhteyttä!

   

   

   

  22.5.2014:

  Separoimalla säästöä sikatalouteen

  Järki Lanta –hankkeessa on tehty tilakohtaisia laskelmia erilaisten lantalajien käytön kokonaistaloudesta. Siipikarjan lannan vastaanottaminen näyttää olevan kannattavaa, lietelantojen osalta tilanne vaihtelee enemmän. Sikatalousvaltaisilla alueilla ja isoilla sikatiloilla saattaa olla vaikeuksia löytää lietteelle vastaanottajia, jolloin yhtenä ratkaisuna voi toimia lietteen separointi.  

  Järki Lanta testasi sakkauttamisen ja ruuviseparaattorin yhdistelmää sian lietelannan separoinnissa toissaviikolla Ruskossa. Hyvä merkki on, että separoidulle kuivajakeelle löytyi välittömästi ottajia, jotka olivat valmiita maksamaan rahdinkin. Testissä tehtiin myös pienimuotoinen kokeilu, jossa kuivajakeen käsittelyä jatkettiin prosessoimalla siitä pelletöityä lannoitevalmistetta. Teknisesti pellettien teko onnistui hyvin. Tarkempia tuloksia ja laskelmia tästä osuudesta esitellään myöhemmin  täällä Järki Lanta –hankkeen kotisivuilla.

  Kuvassa (alla) sian lietelannan separointia urakoitsijan ruuviseparaattorilla. Fosforipitoisen kuivajakeen kuljetus on kustannustehokasta kauemmaksikin. Alakuvassa valkoisella pohjalla oikealla kuivajaetta ennen jatkoprosessointia, keskellä kuivattua tuotetta, vasemmalla pelletöityä ja rakeistettua tuotetta. Suursäkissä lietelannan ravinteita tiiviimpään muotoon pakattuna. Kuvat Kaisa Riiko ja Timo Heikkilä

   

  21.5.2014

  Esite ravinteiden kierrättämisestä

  Ympäristöministeriön Ravinnekierrätys-ohjelman esite on ilmestynyt. Järki Lanta -hanke esillä esitteessä. Lataa tästä linkistä esitteen pdf-versio.

   

  Huhtikuu 2014:

  Tilakäynnit Järki Lanta hankkeen tiloilla jatkuvat

  Nyt kerätään tietoja kasvukauden 2013 toteutuneista lannoitus- ja satotiedoista, sekä kootaan laskelmia lannan käytön kannattavuudesta. Tuloksia tullaan raportoimaan Hankkeen tulokset -sivustolla kevään aikana.

   

  Helmikuu 2014:

  Järki Lanta BLOGI on avattu

  Linkki blogiin löytyy oikeanpuoleisessa sivupalkissa. BLOGIssa julkaistaan hankekoordinaattorin mietteitä ja mielipiteitä hankkeen matkan varrelta, viljelijäterveisiä ja kannanottoja ajankohtaisiin asioihin. Blogi-kirjoitusten on tarkoitus herättää ajatuksia ja keskustelua, palaute on toivottavaa! Klikkaa blogin puhekuplaa ja osallistu keskusteluun!

   

  Järki Lanta on Baltic Sea Action Groupin ravinnekierrätyshanke, jota rahoitetaan Ympäristöministeriön Ravinnekierrätysohjelmasta. Järki Lanta on JÄRKI -kokonaisuuden osahanke.