broilerinlanta_pieni.jpg tammihaka.jpg kuurankukkia.jpg pelto.jpg kosteikko.jpg kesa_-_copy.jpg halikonjoki_0.jpg Aneriojärvi.jpg ketoneilikat.jpg riistapelto_0.jpg viljapelto.jpg img_0709.jpg maisemapelto.jpg piippo ruusuruoholla.jpg IMG_8095_m.jpg rantaniitty.jpg img_9200_m.jpg img_9188.jpg puiden takaa.jpg rypsipelto.jpg
 

Järki Pelto - Tilaisuudet

  Järki Peltoa salaojitettiin viimeisessä tilaisuudessa 13.11.2018

  Järki Pellon viimeinen tilaisuus järjestettiin niin ikään Salon entisellä AMK:lla, jossa sukellettiin salaojituksen syövereihin. Mukana puhumassa olivat urakoitsija Jouni Kolehmainen Savon Salaoja Oy: stä, viljelijä Mika Lehtinen Kemiöstä, sekä Jarmo Saukkola Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

  Projektijohtaja Eija Hagelbergin esitys Järki Pelto -hankkeesta täällä

  Viljelijä Mika Lehtisen esitys täällä

  Lue juttu tilaisuudesta täältä 

  Maan Parannusaineet Järki Pellolla 20.9.2018

  Salon entisellä AMK:lla järjestetty tilaisuus käsitteli paljon puheena olleita maanparannusaineita kalkkia, kipsiä ja kuituja. Ääneen pääsivät asiantuntijat sekä tutkimus- että markkinointipuolelta, kun mukana oli luennoitsijoiden lisäksi myös maanparannusaineita markkinoivia yrityksiä.

  Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Sari Luostarisen esitys löytyy täältä

  Maaperätutkija, Vilkku Plus -hankkeen Janne Heikkisen esitys löytyy täältä 

  Kalkkitaulukko löytyy täältä

  Pieni juttu tilaisuudesta löytyy täältä

   

  Pellon profiilin muotoilua Halikossa

  Toivon Tilalla muotoiltiin peltoa Markku Parikan tasauslanalla 4.9.2018. Paikalla oli parikymmentä asiasta kiinnostunutta viljelijää, lue pieni raportti näytöksestä tästä, ja katso video tästä

  Lakeuksien kutsu kävi heinäkuun helteissä

  Järki Pellon helteinen retki Länsi-Suomeen tehtiin 19. - 20.7.2018. Lue juttu Loimaan Koneviestin viljelymenetelmäkoekentältä, Kauhajoen Kainastolta sekä nousiaisilta Strip Till -menetelmää käyttävältä tilalta tästä.

  Järki Pelto laukkasi laitumien laidoille Kosken kartanolla

  Luonnon- ja riistanhoitotyö oli Järki Pellon tilaisuuden aiheina 7.6.2018. Illan aikana matkattiin linja-autolla eri kohteille Kosken kartanolla Perniössä ja tutustuttiin tilan monipuoliseen ja pitkäjänteiseen luonnon- ja riistanhoitotyöhön.

  Lue juttu tapahtumasta tästä

  Juuria ja kaistapäitä oli
  parasta perjantaihuumaa

  Kaistaviljelyyn pureutuneet osaajat innostivat Järki Pellon tilaisuudessa 20.4.2018 Paimiossa. Ilmari Hunsa toi kehittelemänsä ja itse rakentamansa Strip till - laitteen näytille; kosketeletavaksi ja katsottavaksi. Jussi Talvitie puolestaan paljasti syväjuuristen kasvien salaisuuksia ja kertoi niiden tärkeästä työstä peltomaan kunnossapitäjinä.

  Lue tapahtumaselostus tästä

  Ilmari Hunsan kaistakylvö ja Strip till -esitys tästä.

  Jussi Talvitien syväjuuriset kasvit peltotöissä -esitys tästä.

   

  Minne menet peltolintu?

  Linnut, koneet ja kasvit sopivat samoille pelloille. Kaikilla on mahdollisuus, mutta töitä on tehtävä yhdessä ja tavoitteellisesti. Ilmaston- ja maatalouden muutokset vaikuttavat peltolinnuston arkeen. Monet lajit muuttuvat uhanalaisiksi ja toiset runsastuvat ehkä liikaakin. Mielenkiintoinen ilta täytti Salon AMK:n auditorion 13.3.2018  innokkaista kuulijoista.

  Lue tapahtumaselostus tästä.

  Heikki Helteen alustus tästä.

  Teemu Lehtiniemen "Lintujen aiheuttamat peltohaitat ja niiden vähentäminen" löytyy tästä.

   

  Hyvä pelto kuhisee ja tuottaa

  Järki Pelto -hankkeen maaperäin mikrobiologiaan sukeltaneeseen tapahtumaan Salon AMK:n auditoriossa tuli lähes sata kiinnostunutta kuulijaa. Pargas Grdin viljelijä Mathias Weckström ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Ansa Palojärvi johdattivat ihmiset maaperän uumeniin 1.3.2018. He jakoivat käytännön vinkkejä hyvään kasvukuntoon sekä satotason nostamiseen.

  Lue lisää tästä.

  Lisää luettavaa verkossa:

  Ruokopelto-hankkeen viljelijäopas Eloisa Pelto 

  Ruokopelto-hankkeen diasarja maaperähöysteellä

   

  Maatalousrengaskurssi sai
  mukana olleilta täyden kympin

  Rengaskurssin III osa veti kiinnostuneita. Salon kaupungintalon auditoriossa järjestetty tilaisuus sai osallistujilta "täyden kympin" ja kiitoksia. Moni viljelijä löysi rengasratkaisuja juuri omalle tilalleen ja tarpeisiin sopivasti. Samalla opittiin, mihin asioihin ja tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun rengasvalintoja tehdään. Lue lisää tästä.

   

  Rengaskurssin kakkostilaisuus
  Paimiossa kokosi salin täyteen

  Suositun ja tarpeellisen maatalousrengaskurssin kakkososa keräsi Paimion kaupungintaloon Paimiosaliin täyden katsomon jälleen. Paikalla olleet asiantuntijat Åge Boller Tanskan Micheliniltä, Jari Aspelund Vianorilta sekä Jukka Rajala OSMO-hankkeesta jakoivat tietoa, taitoa ja osaamista käytännön tarpeeseen 13.12.2017.
   

  Rengaskurssin startissa
  otettiin "paineet haltuun"

  Järki Pellon ja OSMO -hankkeen järjestämä maatalousrenkaiden kurssi veti AMKin auditorion täyteen Salossa 30.11.2017. Maakosketus, vetokyky, rengaspaineiden hallinta ja renkaiden sopivuus puhuttivat ja avasivat ajatuksia. Vauhtia antoi märkä syksy ja iso huoli maan rakenteesta ja kasvukunnosta, pelloista hiilinieluina ym. Sopivasti teoriaa ja aimo annos käytäntöä on luvassa seuraavinakin kurssi-iltoina ke 13.12 klo 18-21 Paimiossa ja to 18.1. klo 18-21 Salossa. Kurssi on maksuton. Tervetuloa mukaan!

  Lue ensimmäisestä kurssi-illasta tästä.

  Maakosketus ja vetokyky - aineistot löydät tästä.

  Juttu Luomu-tietopankissa luettavissa tästä. 

  Kurssiohjelma tässä. 

  Järki Pelto mukana Puontin peltopäivässä 18.8.2017

  Jussi Knaapin sadesimulaatio Puontin peltopäivillä 18.8.2017. Lue lisää

  Katso Järki Pellon video samasta tilaisuudestaklikkaa tästä. Videolla demonstroidaan, kuinka eri tavoin muokatut pintamaat kestävät sadetta, tämä on mielenkiintoista!

  Bussiretki 14.7.2017:

  Lapio ja piikki tärkeimmät kalut

  Kesäinen bussiretki hankealueelta läntiselle Uudellemaalle ajettiin perjantaina 14.7.2017. Vierailukohteina ovat Kilpiän, Verkatakkilan ja Knehtilän tilat, jotka sijaitsevat Pusulassa, Vihdissä ja Hyvinkäällä. Retken aikana pureuduttiin hyvien esimerkkin kautta maan kasvukuntoon. Matkassa oli nelisenkymmentä viljelijää.

  Lue matkan tarina tästä.
   

  Järki Pellonpiennartilaisuus, Perniössä 12.4.2017:
  Pintamaa on kasvun pääomaa

  Ensimmäinen Järki Pellonpiennartilaisuus veti väkeä. Paikalla oli noin 150 viljelijää Salon, Sauvon ja Paimion peltomailta. Kerääjäkasvien ja täsmennetyn kartta-aineiston tarjoama apu savimaiden rakenteen parantamiseksi, tuoton kasvattamiseksi ja valumien vähentämiseksi kiinnosti.

  Lue lisää tästä


  Järki Pelto veti Halikon auditorioon 2.3.2017
  satoja savipeltojen taistelijoita

  Lue lisää tästä

  Jussi Knaapin  esitys Järki Pelto -tilaisuudessa klikkaa tästä

  Huomaa esityksessä jokaisella sivulla vas. yläkulmassa puhekuplasta löytyy taustoittavaa tietoa

  Puhekuplan teksti näkyy oikein Firefoxilla, Internet Explorerilla sekä Acrobat Readerilla, viallisesti Chromella ja Safarilla. Pahoittelemme teknistä ongelmaa.