halikonjoki_0.jpg rypsipelto.jpg tammihaka.jpg maisemapelto.jpg pelto.jpg broilerinlanta_pieni.jpg riistapelto_0.jpg kuurankukkia.jpg img_9200_m.jpg kesa_-_copy.jpg viljapelto.jpg puiden takaa.jpg rantaniitty.jpg IMG_8095_m.jpg img_0709.jpg piippo ruusuruoholla.jpg kosteikko.jpg Aneriojärvi.jpg img_9188.jpg ketoneilikat.jpg
 

Tutkijat

  Maatalousympäristöjen tutkimustyötä tehdään monissa tutkimuslaitoksissa. Tutkimuksen avulla saadaan taustatietoja ja löydetään oikeita ratkaisuja mm. ympäristötukien perusteiksi.

  Tilanne

  Haasteena on tutkimustiedon soveltaminen käytännön elämään ja samanaikaisesti EU:n ympäristömääräyksiin ja ympäristötukien vaatimuksiin. Ongelmaksi muodostuu usein se, että tutkijat puhuvat omaa kieltään, jota sekä päättäjien, viljelijöiden että kuluttajien on vaikea ymmärtää.

  Lue lisää...

  Mm. Luonnonvarakeskus (Luke) tekee monipuolista tutkimusta maa- ja metsätaloudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Myös yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja muissa tutkimuslaitoksissa sekä yrityksissä tehdään maatalouden ympäristötutkimusta. Tutkimuksista ei siis ole pulaa, mutta tiedon vieminen sekä soveltaminen käytäntöön on usein muodostunut vakavaksi pullonkaulaksi.


  Tavoitteet

  1) Saada runsas tutkimustieto hyödynnetyksi käytännössä ja parantaa tietovaihtoa tutkijoilta muille toimijoille.

  2) Parantaa tietovaihtoa myös muilta toimijoila tutkijoiden suuntaan. Esimerkiksi viljelijäväestöllä on runsaasti käytännön tietoa, josta taatusti olisi hyötyä tutkijoille, kunhan se vain osattaisiin oikein hyödyntää.


  Tehtävää

  Tutkimustulosten julkaiseminen kansantajuisesti:

  - Lisää artikkeleita tutkimuksista esim. sanoma- ja aikakauslehtiin sekä televisioon

  - Tutkijat viljelijöiden koulutustilaisuuksiin mukaan sekä oppimaan että opettamaan

  - Viljelijät ja muut maaseudun toimijat mukaan tutkimusten kenttätöihin. Esim. nopeasti tuloksia antavia ravinnemittareita ym. viljelijöiden käyttöön, tulokset mukaan tutkimuksiin.

  - Tutkimustulosten analysointi käytännön näkökulmasta.