Aneriojärvi.jpg kosteikko.jpg kuurankukkia.jpg IMG_8095_m.jpg img_9188.jpg piippo ruusuruoholla.jpg ketoneilikat.jpg puiden takaa.jpg halikonjoki_0.jpg img_9200_m.jpg riistapelto_0.jpg viljapelto.jpg kesa_-_copy.jpg maisemapelto.jpg broilerinlanta_pieni.jpg rantaniitty.jpg pelto.jpg tammihaka.jpg img_0709.jpg rypsipelto.jpg
 

Ympäristökorvaukset

  Maatalouden ympäristötuen ohjelmakausi 2007-2013 loppui vuoden 2013 lopulla. Nyt elämme ohjelmakautta 2014-2020.  Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma pitää sisällään viljelijöiden ympäristökorvaukset ja investointituet, kehittämishankket, paljon mahdollisuuksia tiedonvälitykseen, eläinten hyvinvointikorvaukset, luomutuet ja paljon muuta. Katso tästä koko ohjelma

  Ympäristökorvaukset on kuvattu sivulta 342 alkaen tässä "kevyessä" 893-sivuisessa tuotoksessa. 

  Järki-hanke on ollut mukana kauden 2014-2020 ympäristökorvauksien valmistelun alatyöryhmissä  ja seuraa aktiivisesti myös seuraavan ohjelmakauden (2021-) valmistelun alkamista. 

   

  Tilanne

  Ympäristökorvausten tavoitteena on ympäristöarvojen ylläpito maataloudessa, mutta tukien todellisesta tehokkuudesta ollaan montaa mieltä.

   


  Tavoitteet

  Ympäristökorvauksia tulee kehittää sellaiseen suuntaan, että ne ovat

  A) helppoja toteuttaa viljelijän näkökulmasta

  B) tehokkaita ympäristön kannalta

  C) keveitä myös hallinnollisesti

  Ympäristökorvausten suunnittelun tavoitteeksi on asetettu myös ilmastonmuutoksen hallinta ja siihen sopeutuminen. Parhaimmillaan se voidaan toteuttaa samoilla toimenpiteillä yhdessä ravinnekuormituksen vähentämisen ja luonnon monimuotoisuuden edistämisen kanssa.


  Tehtävää

  Seuraavan ympäristökorvausohjelman valmistelussa olisi syytä: 

  1) Käydä läpi nykyisen ympäristökorvausohjelman heikkoudet ja vahvuudet yksi tukimuoto kerrallaan laajana asiantuntijayhteistyönä (asiantuntijoita ovat myös aktiiviset viljelijät sekä neuvojat ja aluetason virkamiehet)

  2) Tehdä vertailua muiden maiden järjestelmiin, perehtyä erityisesti  niihin tukijärjestelmiin, jotka ovat tehokkaita ja tuloksellisia

  3) Suunnitella uusi malli laajana eri alojen yhteistyönä, ja suunnitteluprosessiin on varattava riittävästi aikaa eli työ on aloitettava välittömästi.