img_0709.jpg puiden takaa.jpg riistapelto_0.jpg rantaniitty.jpg viljapelto.jpg ketoneilikat.jpg kosteikko.jpg tammihaka.jpg pelto.jpg img_9200_m.jpg IMG_8095_m.jpg broilerinlanta_pieni.jpg kuurankukkia.jpg halikonjoki_0.jpg kesa_-_copy.jpg piippo ruusuruoholla.jpg maisemapelto.jpg img_9188.jpg Aneriojärvi.jpg rypsipelto.jpg
 

Uutiskirje 1/2015

  Aina kannattaa sarvien lisäksi olla järki päässä, vaikka huomio alkaakin olla kevään tulossa. Kuva Heli Siitari.

  JÄRKI -uutiskirje 1/2015, julkaistu 2.3.2015

  JÄRKI terävänä uuteen ohjelmakauteen

  Maaseutuohjelman uusi kausi on startannut. Muutoksia on kuvioissa. JÄRKI seuraa tiiviisti kehitystä, vaikuttaa ja avustaa viljelijöitä uuden kauden kiemuroissa. Nyt pitää olla skarppina ja katsoa miten päätökset ja linjaukset oikeasti vaikuttavat arkeen.
  Valinnat vaikuttavat siihen, miten ja millaisin seurauksin ruokaa tuotetaan ja maaseudulla eletään tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että syömme puhdasta ruokaa, jota riittää kaikille ja voimme elää puhtaassa monimuotoisessa ympäristössä puhtaiden vesien äärellä. Työ jatkuu.

  *************************************************************************************

   

  Alastarolainen metsästäjä-viljelijä Hannu Välimäki on tyytyväinen mies. Viime kesänä rehukaali rehotti ja houkutteli hirvieläimiä syömään. Kuva Janne Välimäki.

  Iskujen sarja jatkuu riistapellolla

  Tuorein Järki-isku julkistettiin 23.2.2015. Teemana on Riistapelto. Iskussa vinkkejä hyvän riistapellon perustamiseen. Ympäristökorvausjärjestelmästä löytyy moniin ratkaisuihin sopivia korvausmuotoja. Metsästäjien ja viljelijöiden yhteistyössä hyötyvät metsästäjät, jotka saavat riistan ja viljelijät, jotka saavat korvaukset.
  Lue tuorein isku tästä.

  Aikaisempien iskujen aiheita ovat kierrätysmaatalous, monimuotoisuus, ravinnekuormitus, kasvipeitteisyys, ilmastonmuutos, kasvukunto, vesitalous, laidunnus, monituotanto, tulevaisuus, teerenpeliä, lantavoimaa ja luonnonhoito.
  Ne löytyvät täältä.

  *************************************************************************************

   

  Miten asioita tehdään Ruotsissa? Mennään ottamaan selvää. Kuva Kimmo Härjämäki

  Neuvojamatka Ruotsiin 24.-27.5. Haku käynnistyy!

  JÄRKI-hanke kutsuu neuvojia opintomatkalle Ruotsiin. Haku käynnistyy nyt, ja päättyy 24.3.2015. Viisitoista neuvojaa mahtuu mukaan.
  Miten ympäristökorvaukset toimivat Ruotsissa? Millaista neuvontaa Greppa Näringen –hanke jakaa maatiloille? Matkaan voivat hakea maataloustuotannon ja ympäristöasioiden parissa työskentelevät neuvojat.
  Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löydät tästä.
  Osallistujien laivamatkat, majoitukset ja liikkumiset Ruotsissa rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.

  *************************************************************************************

   

  Miljardeja euroja saatavilla

  Euroopan komissio hyväksyi Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmat 2014-2020. Rahaa on luvassa niiden kautta yli 8 miljardia euroa. Niillä miljardeilla voidaan kehittää maaseutua.
  Maaseutuohjelmiin sisältyvät viljelijöiden ympäristökorvaukset, mutta paljon muutakin on luvassa: mm. luomu, yritysten ja maatilojen investointituet, Leader- ja yhteistyöhankkeet, neuvonta, koulutus ja tiedotus sekä eläinten hyvinvointi.
  Maaseutuverkoston tehtävänä on kertoa näistä mahdollisuuksista. Maaseutuverkoston Ympäristö ja ilmasto –työryhmää vetää JÄRKI-hankkeen projektijohtaja Eija Hagelberg (BSAG).
  Tutustu uuteen maaseutuohjelmaan Maaseutuverkostopäivässä 26.3.2015. www.maaseutu.fi 

  *************************************************************************************

   

  Ulkomailla on hyvä kulkea avoimin silmin, poimia parhaat vinkit ja vihjeet. Kuva Hia Sjöbom

  Esimerkistä kannattaa ottaa oppia

  JÄRKI-hanke kokosi vuodenvaihteessa selvityksen luonnon- ja riistanhoidon esimerkeistä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Maatalouden ympäristökorvauksia voidaan maksaa tuotetun ympäristöhyödyn, tai ekosysteemipalveluiden ylläpidon perusteella.  Upeita ja innostavia esimerkkejä löytyy myös riistan tarhauksesta, kosteikkojen ja niittyjen hoidosta monella tavalla.
  Selvityksen teki Kati Berninger Tyrsky-Konsultoinnista.
  Lue koko julkaisu tästä.

  *************************************************************************************

   

  Projektikoordinaattori Kaisa Riiko haki JÄRKI Lanta –hankkeen aikana käytännön ratkaisuja ja luotsasi lantaa tuottavia tiloja yhteistyöhön kasvinviljelytilojen kanssa. Kuva Hia Sjöblom

  Järki Lanta RaKi-hankkeiden ykkösluokkaa

  Pöyry Finland Oy analysoi viisitoista Ravinnekierrätys-hanketta. Järki Lanta pärjäsi arviossa erinomaisesti. Se nostettiin onnistuneimmaksi hankkeeksi muiden joukossa. Erityiskiitoksia tuli siitä, että hommat on viety käytäntöön ja viestintä on hoidettu mallikkaasti.
  Lue koko raportti Ympäristöministeriön sivuilta.
  Ympäristöministeriö avasi 2.3.2015 uuden raki-haun. Katso lisää tästä.

  *************************************************************************************

   

  Maaperä on kallisarvoinen luonnonvara, jota kannattaa hoitaa huolella. Kuva Hia Sjöblom

  FAO:n maaperän teemavuosi alkoi nyt

  YK:n yleiskokous julisti vuoden 2015 kansainväliseksi maaperän teemavuodeksi. 95 % maailman ruuantuotannosta riippuu maaperästä.  Maaperä vaikuttaa myös pinta- ja pohjavesien laatuun, on eliölajien elinympäristö ja toimii merkittävänä hiilivarastona ja ilmakehän hiilitasapainon säätelijänä.
  JÄRKI rakentaa teemaryhmän viemään tärkeää viestiä eteenpäin.
  "We speak a lot of the importance of sustainable food systems for healthy lives. Well, it starts with soils." José Graziano da Silva, FAO Director-General
  Lisää FAO:n teemavuodesta. 
  Lue Martti Esalan blogi aiheesta. (Martti Esala toimii maaperä- ja kasvinravitsemustutkimuksen professorina Luonnonvarakeskuksessa eli Lukessa).

  *************************************************************************************

   

  Kestävä metsästys ja riistanhoito ovat asioita, joita Heli Siitari ajaa laajalla rintamalla. Kuva Sanna Salmela.

  Heli Siitari CIC:n neuvonantajaksi

  Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiamies Heli Siitari on nimitetty Kansainvälisen riistansuojeluneuvoston CIC:n (International Council for Game and Wildlife Conservation) Politiikka ja laki –osaston neuvonantajaksi. Osaston tehtäviin kuuluvat metsästykseen ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittäminen sekä kansainvälinen kestävän metsästyksen edistäminen. Suomalainen Jan Heino on osaston puheenjohtaja.
  Tutustu CIC:n toimintaan tästä: www.cic-wildlife.org

  *************************************************************************************

   

  - Tämä koskee jokaista, joka ylipäätään syö, sanoi BSAG:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin seminaarissa, johon osallistui parisataa vaikuttajaa. Kuva Aleksi Poutanen.

  Kierrätyksessä on voimaa

  Se kävi selväksi Helsingin Musiikkitalossa järjestetyssä Tulevaisuuden Ruokaketju -seminaarissa, joka pidettiin päivälleen viisi vuotta Finlandia-talon Itämeri-huippukokouksesta. Silloin Suomi sitoutui ravinteiden kierrätyksen mallimaaksi. Sillä tiellä ollaan, mutta vauhtia on kiihdytettävä. 
  Lue lisää tilaisuudesta.
  Tilaisuuden esitykset ja muu materiaali löytyvät täältä.

  *************************************************************************************
   

   

  Yksi kuudesta Wildlife Estate- tiloista Suomessa on Laitialan toimintakeskus Hollolassa. Kuva Hia Sjöblom

  Kiinnostaisiko Wildlife Estate –status?

  Haluaisitko liittää tilasi kansainväliseen Wildlife Estate -riistatilojen verkostoon? Arvoina ovat luonnon monimuotoisuus ja riistan hyväksi tehty työ. Vielä ehdit saada statuksen vuonna 2015.
  Lisätietoja: Suomen delegaation puheenjohtaja Ahti Putaala, ahti.putaala (at) metsa.fi, p. 040 8272 574 tai
  Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiamies Heli Siitari, heli (at) luontojariista.fi p. 040 8267 998.
  Tutustu mahdollisuuksiin tästä.

  *************************************************************************************

  Tulevat tapahtumat

  • Neuvontatilaisuuksia uuden ohjelmakauden mahdollisuuksista Keski-Suomessa. LRS:n projektipäällikkö Kimmo Härjämäki kiertää kertomassa uudistuksista, jotka liittyvät mm. riistapeltojen ja kosteikkojen perustamiseen, Koskenpäässä 23.3. Kyyjärvellä 25.3 ja Viitasaarella 26.3.
  • Maaseutuverkostopäivät Helsingissä 26.3.
  • Luontopääoma näkyväksi! Seminaari ekosysteemipalveluista vihreän kasvun tukena Helsingissä 26.3. 
  • Tieteen tekijöiden HENVI-päivät Helsingissä teemana "Kohti kiertotaloutta - Suunnitelmissa suljettu ruokaketju" 21.4.2015.
  • CIC:n yleiskokous Sofiassa, Bulgariassa 23.-25.4.2015.

  Kannattaa myös seurata mitä muualla Euroopassa tapahtuu.
  Ja tietenkin pysyä kärryillä kotimaan koulutustarjonnasta.

  *************
  Järkeviä tekoja tarvitaan. Toukotöitä odotellessa käydään eduskuntavaalit.
  Älä jätä vaaleja väliin! Jokainen ääni vaikuttaa. Vaikutukset näkyvät ja tuntuvat elämisen ympäristössä ja mahdollisuuksissa!

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy kesän kynnyksellä 1.6.2015!

  Tästä voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi.