Aneriojärvi.jpg ketoneilikat.jpg rypsipelto.jpg rantaniitty.jpg img_9188.jpg img_0709.jpg riistapelto_0.jpg broilerinlanta_pieni.jpg puiden takaa.jpg img_9200_m.jpg piippo ruusuruoholla.jpg IMG_8095_m.jpg viljapelto.jpg tammihaka.jpg kesa_-_copy.jpg halikonjoki_0.jpg maisemapelto.jpg pelto.jpg kuurankukkia.jpg kosteikko.jpg
 

Uutiskirje 1/2016

   

       JÄRKI -uutiskirje 1 / 2016, julkaistu 8.3.2016

  ***********************************************************************

  Suomalaiset kaupungistuvat, maatilojen keskikoko kasvaa. Luonnonhoito ja monimuotoisuus tulevat yhä tärkeämmiksi. Kuva Jarmo Markkanen

  Kasvukunto huomioon vuokrasopimuksissa

  Maatilojen määrä vähenee ja koko kasvaa. On äärettömän tärkeää, että ruokaa tuotetaan vastuullisesti kierto- ja biotalous edellä. Sanat eivät kuitenkaan saa hämätä. Tärkeintä ovat oikeat ja tulevaisuuteen tähtäävät teot. Myös vuokrapeltojen kasvukuntoon kannattaa panostaa, jotta kotimainen ruoantuotanto pysyy kestävällä pohjalla.

  RANKU-hanke työsti Turun kaupungin kanssa pellon vuokrasopimuksiin sopivan Maan kasvukunnosta huolehtiminen -lisäosan. Lue lisää.

  Lisää mielenkiintoista peltotilastoa

  ***********************************************************************

  Luonnonhoito onnistuu, kun pelissä on selkeät tavoitteet ja tahto tehdä yhdessä hyvää luonnon monimuotoisuuden eduksi. Kuva Hia Sjöblom

  Järki-seminaari nostaa esiin
  luonnonhoidon yksityismailla

  Luonnonhoito onnistuu hienosti myös yksityismailla. Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan luonnonhoidon edistämisestä yksityismailla. Järki-hanke järjestää seminaarin 25.-26.5.2016 Helsingin Kampissa Eurooppa-salissa. Mukana sekä kotimaisia että ulkomaisia alan huippuja. Ohjelma ja tilaisuuteen ilmoittautuminen avataan myöhemmin maaliskuussa. Seuraa nettisivujamme

  ***********************************************************************

  Asiantuntijalle työtä tarjolla LRS:ssä

  Luonnon- ja riistanhoitosäätiö etsii nyt määräaikaista asiantuntijaa Järki-hankkeen riveihin vuoden 2018 loppuun kestävään työsuhteeseen. Hakemukset palkkatoiveineen on jätettävä 31.3.2016 mennessä.

  Lisätietoja antavat FT Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiamies Heli Siitari 040 8267 998 sekä Järki-hankkeen projektijohtaja Eija Hagelberg 0500 609 526.

  Ilmoitus avoimesta työpaikasta löytyy tästä.

  ***********************************************************************

  Digitalisaatio tulee pelloille. Sen hyödyntämiseen pureudutaan Maan Viljelyn Järkipäivä II:ssa kesäkuussa. Kuva Geotrim.

  Digitalisaatiosta hyötyä viljelyyn

  Maataloudessa digitalisaatio tarjoaa erilaisia sovelluksia viljelyn kehittämiseen, esim. ravinteiden tarkempaan hyödyntämiseen ja maan kasvukunnon parantamiseen. Lukuisia teknologisia sovelluksia on kehitteillä ja olemassa. Miten tavallinen viljelijä voi edullisesti käyttää sovelluksia ja mitä hyötyä niistä on? Mm. näihin kysymyksiin haetaan vastausta Järki Lannoitteen Maan Viljelyn Järkipäivä II:ssa Tuorlassa Kaarinan Piikkiössä 9.6.2016.

  Laita jo nyt päivämäärä kalenteriin. Tarkemmat tiedot myöhemmin keväällä.

  ***********************************************************************

  Lihan ja ja siipikarjan kasvatuksessa syntyvälle lannalle kehitetään eri tahoilla toimivaa jatkokäyttöä. Tavoitteena on saada lannan arvokkaat ravinteet tehokkaaseen kiertoon. Kuva Hia Sjöblom

  Lannan jalostusta Euroopassa

  Järki Lannoite –hankkeessa kootaan lannan prosessoinnista ja orgaanisista lannoitevalmisteista kokemuksia Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Italiassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Miten kansalliset säännökset vaikuttavat kehitykseen? Raportti julkaistaan 19.-20.4.2016 Ravinnekierrätysfoorumissa Helsingissä.

  Pian starttaa myös uusi Baltic Slurry Acidification -hanke, missä pureudutaan lannan happamuudensäätelyyn ja sen vaikutuksiin. Kokeita tehdään kahdeksassa Itämeren ympärysvaltiossa. Lue lisää lannoiteasiaa. 

  ***********************************************************************

  Järviruokoa leikataan ja sitä ajetaan peltoon Ruokopelto-hankkeessa. Ruoko kasvattaa pellon hiilipitoisuutta ja on siis ilmastoteko. Kuva Eija Hagelberg

  Järviruoko parantaa peltomaata

  JÄRKI on mukana Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ravinnekierrätyshankkeessa ”Ruokopelto”, jossa tavoitteena on edistää järviruo’on käyttöä pellon maanparannusaineena. Järviruo’on kuiva-ainepitoisuudesta puolet on hiiltä. Hiilen lisääminen peltomaahan on ilmastoteko, jolla pellot muuttuvat hiilinieluiksi. Ranska teki asiasta aloitteen Pariisin ilmastokokouksessa.

  Lue lisää Ruokopelto-hankkeen sivuilta.

  ***********************************************************************

  Vastuullinen metsästys on tärkeää luonnon- ja ympäristön monimuotoisuuden hoitoa. Kuva Hia Sjöblom

  Kestävä metsästys on luonnon etu

  Vuosittaista maailman villieläinten päivää (World Wildlife Day) vietettiin 3.3.2016.  Kestävä metsästys tukee luonnon säilymistä myös monissa kehitysmaissa. Metsästyksen kieltäminen on aina johtanut elinympäristöjen vähentymiseen. Se on lisännyt salametsästystä ja lajien katoa. Luonnonsuojelijoiden ja metsästäjien tavoite on yhteinen, monimuotoisuuden varmistaminen. Jos olet menossa metsästysmatkalle ulkomaille, tarkista että metsästys toteutetaan kestävästi ja noudata kv. säännöksiä matkamuistojen tuomisesta.

  Lisätietoja tästä SYKE:n sivuilta.

  ***********************************************************************

  Keittiömestarit ja metsästäjät löivät hynttyyt yhteen Jyväskylässä. Jari Rajaranta, Janne Muuronen, Jukka Kyllönen ja Jani Nuijanmaa ovat riistaruokatapahtuman puuhamiehet. Kuva Hia Sjöblom

  Taste of Game toi lähiruokaa pöytään

  - Riista on parasta lähiruokaa. Se on luomumpaa kuin luomu, Metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa hehkuttaa. Kolme huippuravintolaa ja metsästäjät rakensivat upean riistaruokatapahtuman Jyväskylään. Pakastimiin kerättiin harvinaisia herkkuja jo hyvissä ajoin ennen herkuttelua. Yksi sarjan loistoillallinen on vielä kokematta 24.3.2016.

  Lue lisää tästä.

  ***********************************************************************

  Euroopan suurimmat metsästysmessut vetivät hallit täyteen kiinnostuneita Dortmundissa helmikuussa. Kuva Toni Hirvonen

  Supermessut metsästyksestä

  Jagd und Hund –messut Dortmundissa 9.-14.2.2016 tarjosivat ajankohtaisen pläjäyksen metsästyksestä.  Metsästysmatkailulle oli omistettu kokonainen halli. Luonnon monimuotoisuuden eteen tehtävä työ nousi vahvasti esiin osastoilla. Messuilla tarjoiltiin saksalaista riistaruokaa ja esityksiä järjestettiin mm. eri metsästysmuodoista, koiraroduista ja metsästystraditioista ympäri Euroopan. Vuosittain järjestettävät messut ovat loistava tapa verkostoitua alan toimijoiden kanssa!

  Lue lisää.

  ***********************************************************************

  Neuvojat ja osaajat oppivat toisiltaan ja tietoa jaetaan eteenpäin. Niin se toimii. Kuva Hia Sjöblom

  Jokaisen ei tarvitse keksiä pyörää

  Ei ole tarpeen, että jokainen kokeilee, hakee ja tuskailee uusien ratkaisujen viidakossa. Siksi on olemassa neuvontaa. Tutustu ja kokeile. Hyödynnä aiemmin tuotettuja julkaisuja ja neuvontamateriaaleja. Niitä löytyy

  mm. Maaseutuverkoston sivuilta. Jos et löydä omaan ongelmaasi heti vastausta, pääset ainakin eteenpäin.

  Käytännön neuvoja hyviin ratkaisuihin löydät tästä.

  ***********************************************************************

  MENOVINKKEJÄ:

  15.3. Maaseutuverkoston ympäristöneuvonnan neuvottelupäivät Tampereella.

  17.3. OSMO-hankkeen maan rakenne-seminaari Kauhavalla.

  18.3. OSMO-hankkeen maan rakenne-seminaari Kauhajoella.

  22.3. Forum of the future of agriculture Brysselissä.

  19.-20.4. Ravinnekierrätysfoorumi Helsingissä. Kiertotalouden kärkihankkeen lähtölaukaus. Järjestäjinä MMM, YM ja Maaseutuverkosto. Ilmoittautuminen avautuu 15.3.

  22.-23.4. Kansainvälisen Riistansuojeluneuvoston (CIC) yleiskokous Brysselissä

  25.-26.5. Luonnonhoito yksityismailla Järki-seminaari Eurooppa-salissa Helsingissä. Tarkempi ohjelma nettisivuillamme maaliskuun aikana.

  31.5.-3.6. Pohjoismainen riista-alan kongressi (XVI Nordic Congress of Wildlife Research) Rovaniemellä. Lisätietoja. 

  8.6. Yhteinen Itämeremme -kongressi Turussa. Baltic Flows-hanke. Lisätietoa.

  9.6. Maan Viljelyn Järkipäivä II Tuorlassa Kaarinassa. Ohjelma ja ilmoittautumislinkki myöhemmin keväällä

  ***********************************************************************

  Ajankohtaista Maaseutuverkostosta

  Haluatko saada ajankohtaista tietoa ympäristö- ja ilmastoasioista, Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuuksista ja aihepiiriin liittyvistä tilaisuuksista? Liity Maaseutuverkoston Ympäristö- ja ilmastoryhmän sähköpostilistalle tästä linkistä.

  ***********************************************************************

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy 31.5.2016.

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä. http://jarki.fi/fi/uutiskirjeet

  Yhteystiedot Järki-hankkeen toimijoihin löydät tästä. http://jarki.fi/fi/yhteystiedot

                        

                                           

  Järki   on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö sekä Ympäristöministeriö.