puiden takaa.jpg riistapelto_0.jpg img_9188.jpg tammihaka.jpg rantaniitty.jpg pelto.jpg img_9200_m.jpg IMG_8095_m.jpg img_0709.jpg ketoneilikat.jpg kosteikko.jpg viljapelto.jpg rypsipelto.jpg kesa_-_copy.jpg broilerinlanta_pieni.jpg maisemapelto.jpg piippo ruusuruoholla.jpg Aneriojärvi.jpg halikonjoki_0.jpg kuurankukkia.jpg
 

Uutiskirje 1/2017

  JÄRKI -uutiskirje 1 / 2017, julkaistu 7.3.2017

  *******************************************************************************

  Rehuviljaseosta hyppysissä. Kuva Hia Sjöblom

  Täyttä vauhtia Järki-rintamalla

  Kohti kevättä mennään kovalla vauhdilla. Järki -kokonaisuudessa valmistaudutaan muun muassa Maan Viljelyn neljänteen Järkipäivään ja toteutetaan tehokkaasti tuoretta Järki Pelto -tiedonvälityshanketta. Ruokopelto-hankkeessa etsitään nyt järviruo´olle biohiilitulevaisuutta.  Kaikki tämä on osa maapallon kokonaisuutta, missä ekosysteemien on toimittava, jotta ihmiset, eläimet ja kasvit pärjäävät. Edistämme järkevästi kiertoa ja kestävyyttä. Uutiskirjeemme tarjoaa näkökulmaa maailman menoon.

  *******************************************************************************

  Järki Pelto -hankkeen vetäjä Olli-Pekka Ruponen oli tyytyväinen ensimmäisen luentotilaisuuden suosioon. Se osoitti, että savimaat haastavat ja ratkaisuja halutaan hakea yhdessä. Kuva Hia Sjöblom

  Järki Pellon ensimmäinen luento
  veti auditorion täyteen Halikossa

  Järki Pelto -hanke on lähtenyt käyntiin täydellä vauhdilla. Salon, Paimion ja Sauvon alueen viljelijät taistelevat savimaan haasteiden kanssa. Niihin haetaan ratkaisuja yhdessä. Ensimmäinen luentotilaisuus Halikon koulukeskuksen auditoriossa veti salin täyteen. Puhujana oli räväkkäsanainen kokeilija-agronomi Jussi Knaapi. Aiheena oli, miten pellon potentiaali saadaan hyvään ja kestävään käyttöön.

  Lue lisää tilaisuudesta tästä. 

  Lue lisää Järki Pelto-hankkeesta tästä.

  *******************************************************************************

  Salolainen luomuviljelijä Reijo Niemi kertoo Maan Viljelyn Järkipäivillä lannoitevalmisteiden käyttökokemuksistaan. Kuva Hia Sjöblom

  Maan Viljelyn Järkipäivä IV
  pureutuu uusiin lannoiteratkaisuihin

  Neljäs Maan Viljelyn Järkipäivä vie 23.3. Tuorlan maatalousoppilaitoksella Piikkiössä tämän päivän lannoiteratkaisujen maailmaan. Millaisia orgaanisia lannoitevalmisteita on tarjolla Varsinais-Suomessa? Tähän haetaan vastauksia monen asiantuntijan voimin. Tietoa tilaisuuteen kantavat mm. Humuspehtoorin Suvi Mantsinen, Gasumin Juhani Viljakainen, Luken Petri Kapuinen ja Soilfoodin Sampo Järnefelt.

  Ilmoittaudu mukaan ja lue lisää tästä.

  *******************************************************************************

  Työpajan järjestämiseen osallistuvat Helsingin yliopiston AgriChar -tutkimusryhmä sekä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Baltic Sea Action Groupin Ruokopelto-hanke.

  Puhalletaan yhteen (bio)hiileen!

  Jo vuosituhansia sitten intiaanit hoivasivat maataan mustalla eliksiirillä, jota nykyään kutsutaan biohiileksi. Biohiili on verraton maanparanne ja hiilensitoja, jota voidaan valmistaa muun muassa kasvimassoista. Siuntiossa järjestetään 18.3.2017 biohiilityöpaja, jossa testataan järviruo’on hiiltämistä käytännössä. Tervetuloa mukaan hiiltämään ruokoa, keskustelemaan muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa sekä suunnittelemaan Suomen Biohiiliseuran perustamista.

  Katso lisää tästä. 

  Ilmoittautuminen 15.3.2017 mennessä.

  Katso lisää AgriChar-tutkimusryhmästä tästä. 

  Ruokotietoa kootusti ruokosivulta

  *******************************************************************************

  Ratkaisujen torilla tarjottiin vastauksia kysymyksiin. Järki-hankkeen Sanna Söderlund (oik.) hakee lisätietoa Luken Scenoprot-hankkeen osastolta. Kuva Hia Sjöblom

  Ympäristötietoa kierrätettiin
  Naantalissa isolla porukalla

  Reippaasti laajennetut maatalouden uusimman ympäristötiedon vaihtopäivät järjestettiin kaksipäiväisinä Naantalissa. Tietoja vaihtamassa ja verkottumassa oli asiantuntijoita, tutkijoita ja toimijoita ruuantuotannon ja ympäristönhoidon eri tahoilta. Seminaarissa paneuduttiin myös ryhmätöihin, joilla etsittiin uusia ratkaisuja tuoreista näkökulmista maatalouden ympäristön moniin haasteisiin. Kestävä ja vastuullinen ruuantuotanto on ratkaisevaa tulevaisuuden kannalta.

  Lue lisää tästä. 

  Tästä löydät vaihtopäivien esitykset ja ryhmätyöt.

  *******************************************************************************

  Tässä tutkitaan riistapellolla valkohäntäpeuran jälkiä marraskuun ensilumessa. Kuva Heikki Helle

  Aika suunnitella kesän riistapeltoja

  Riistapelloilla voi tarjota ravintoa monipuoliselle riistalajistolle ja samalla monelle muullekin maatalousympäristön linnulle ja nisäkkäälle. Samalla voi parantaa metsästysmahdollisuuksia erityisesti sepelkyyhkyn ja sorkkaeläinten osalta. Oikein valitulla siemenseoksella ja oikein ajoitetulla kylvöllä riistapelto tarjoaa syötävää kesästä aina pitkälle syksyyn ja lumentuloon asti.

  Lisätietoa riistapeltojen perustamisesta. 

  *******************************************************************************

  Juhani Toivakka, Jani Rantasuo, Katja Raatikainen ja Liisa Suhonen kertoivat esimerkkejä hyvistä teoista, joita on tehty ympäristön ja luonnonhoidon edistämiseksi eri puolilla Suomea. Eija Hagelberg jakeli puheenvuoroja vilkkaan keskustelun aikana. Kuva Hia Sjöblom

  Yhteistyö ja käytännön esimerkit
  innostivat luonnonhoitoseminaarissa

  Marraskuisessa luonnonhoitoseminaarissa Turussa nousi vahvasti esiin tekemisen meininki ja yhteistyön merkitys. Luonnosta on pidettävä huolta ja luontoon saa koskea, oli seminaarin viesti. Huikeista luonnonhoitoteoista kuultiin esimerkkejä yhtälailla Suomen saaristosta kuin Britannian peltoaukeilta ja Romanian vuoristosta.

  Lue lisää tästä.

  Kansainvälisen luho- seminaarin aineistoa löydät tästä.

  Lisää tietoa myös maaseutuverkoston sivulta. 

  *******************************************************************************

  Seminaarin innoittamana perustettiin
  Luonnonhoitoverkosto

  Luonnonhoitoa yhdessä -seminaari tuottaa hedelmää! 2.3. 2017 pistettiin pystyyn  LUONNONHOITOVERKOSTO. Idea lähti kasvamaan seminaariväen innostuneista keskusteluista Turussa. Biodiversiteetti ja sen merkitys halutaan nostaa vahvasti ja laajasti yleiseen tietoisuuteen. Luonnon- ja riistanhoitosäätiö otti alkuun vetovastuun ja aloittaa kutsumalla koolle tehokkaan  asiantuntijaryhmän.

  *******************************************************************************

  Taste of Game -idean isä, Metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa sanoi olevansa valmis laajentamaan riistaruokatapahtumaa Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin ensi vuonna. Harmoonin keittiömestari Juha Lehtonen oli innolla mukana kehittelemässä herkkureseptejä. Kuva Heli Siitari

  Taste of Game oli menestys

  Jyväskylässä helmikuussa järjestetty riistaruokatapahtuma Taste of Game oli menestys. Metsästäjät ja kolme huippuravintolaa löivät hynttyyt yhteen, puursivat reippaan määrän työtunteja ja tuloksena oli viisi loppuunmyytyä riistaillallis-tapahtumaa. Ruokailijoita oli yli 250 tilaisuuksissa, missä pureuduttiin sinnikkääseen riistan- ja luonnonhoitoon sekä nautittiin tuloksista.

  Riistakokkailua voi kokeilla kotonakin. 

  *******************************************************************************

  Hyvien Riista Tekojen sarja jatkuu

  Hirvilavojen rakentaminen on hyvää talvipuuhaa. Rakennushommia voi tehdä vaikka sisätiloissa ja lavat siirtää vasta myöhemmin metsään. Muitakin hauskoja kikkoja on olemassa lavojen rakennusurakan sujuvoittamiseksi. 
  Tästä kertoo tuorein Riista Teko -vinkki.
  Luonnon- ja riistanhoitosäätiön nettisivuilla on julkaistu jo kahdeksan hyvää RiistaTeko -vinkkiä. Pienillä teoilla voidaan parantaa luonnon monimuotoisuutta ja samalla riistan elinympäristöä. Hyöty on iso, vaikka jotkin riistateot vaativatkin aika tavalla töitä.
  Kurkkaapa tehovinkit riistaystävällisen luonnonhoitoon.

  *******************************************************************************

  Palopuron symbioosin päärakentajia ovat Knehtilän tilan isäntä Markus Eerola ja hankkeen koordinaattori Kari Koppelmäki. Kuva Hia Sjöblom

  Palopuron symbioosissa tuotetaan
  pian polttoainekin kotikehässä

  Hyvinkään Palopurolle on syntynyt usean luomutilan ja muun toimijan yhteistyöverkosto Knehtilän tilan ympärille. Tavoitteena on synnyttää energia- ja ravinneomavarainen tuotantomalli, joka on valtakunnallisesti monistettavissa. Tehokas ravinteiden kierrätys säästää luonnonvaroja ja vähentää ravinteiden huuhtoutumista Itämereen. Palopuron agroekologinen symbioosi -hankkeen loppuseminaari järjestettiin helmikuussa Knehtilän tilalla. Toiminta jatkuu ja kehitteillä on mm. biokaasun tuotanto.

  Lue lisää seminaarista ja Palopuron aktiivisesta toiminnasta.

  Tästä löydät hankkeen kotisivut.

  *******************************************************************************

  Daniel Ole Sambu kenialaisesta Big Life Foundation –suojelujärjestöstä esitteli kotimaansa suojelutyötä Konneveden seminaarissa. Kuva Heikki Helle

  Ihmisten ja villieläinten yhteiselo
  onnistuu Kenian savanneilla

  Jyväskylän yliopiston kansainvälisen ekologian talvikoulun yhteydessä järjestettiin ihmisen ja villieläinten yhteiseloa käsittelevä seminaari. Pitkämatkaisin vieras tuli Luonnon- ja riistanhoitosäätiön kutsumana Keniasta asti. Kenialaisen Big Life Foundation –järjestön Daniel Ole Sambu esitteli suojelutyötä Kenian savanneilla, missä paikallinen väestö on osallistettu työhön. Ympäristö, villieläimet ja ihmiset hyötyvät.

  Biglife Foundation netissä.

  *******************************************************************************

  Ilmastonmuutoksen sanotaan tuovan mukanaan uusia riistatauteja ja loisia. Riistakamerakuva Tor Sonntag

  Uudet taudit puhuttivat Riistapäivillä 

  Tammikuun lopulla Kuopiossa kokoontuneet 28. Riistapäivät tarjosivat taas laajan kattauksen riista-alan ajankohtaisia aiheita. Eniten keskustelua herättivät esitelmät uusista riistataudeista. Ilmastonmuutoksen myötä moni uusi eläintauti tai loinen uhkaa Suomea lähitulevaisuudessa. Uusista tulokkaista tapetilla olivat erityisesti hirvieläinten näivetystauti, myyräekinokokki ja afrikkalainen sikarutto.

  Riistapäivien esitelmät tiivistelmineen löytyvät netistä.

  *******************************************************************************

  Komissioon asiantuntijaksi

  Euroopan Komissio etsii parhaillaan asiantuntijoita kahteen uuteen EIP AGRI- fokusryhmään ”Grazing for Carbon” ja “New Forest Practices and Tools for Adaptation and Mitigation of Climate Change”. Työryhmiin kannattaa rohkeasti hakea mukaan Suomestakin, sillä meillä on täällä kertynyt arvokasta käytännön kokemusta.

  Lisätietoja tästä. 

  *******************************************************************************

  Hankehaku auennut

  Alueellisen kestävän ruokajärjestelmän hankehaku on auennut. Katso lisää.

  *******************************************************************************

  Menovinkkejä:

  10.3. Info maaseudun innovaatio (EIP) -ryhmien hakukierroksesta Helsingissä. 

  16.3. Neuvo 2020 -työpaja Tampereella.

  18.3. Biohiilityöpaja Siuntiossa. Lue lisää.

  22.3. Sitran Suuri lannoitekeskustelu. Järki Lannoitteen Kaisa Riiko mukana keskustelussa. Lue lisää. 

  23.3. Maan Viljelyn Järkipäivä IV. Lue lisää. 

  31.3. Mitä ihmettä Suomessa viljellään ja syödään? Luken järjestämä seminaari Loimaalla Sarka maatalousmuseossa. Lue lisää.

  20.5. Tuorlan maatalousoppilaitoksessa avoimet ovet.

  31.5. Toivon Tilalla pellonpiennartilaisuus Salossa.

  2.6. Laiduntapahtuma Kosken kartanolla. Järjestäjinä Kosken kartano ja Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys

  17.6. Suomen Luonnon Päivä, Luonnonkukkien päivä ja paljon retkiä.

  6.7. Inkoon Västankvarnissa Peltopäivä.

  5.-7.6. Sitran World Circular Economy Forum, Finlandia-talolla Helsingissä.

  *******************************************************************************

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy tiistaina 6.6.2017

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä.

  Yhteystiedot Järki-hankkeen toimijoihin löydät tästä. 

      

  Järki   on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma sekä Ympäristöministeriö.