maisemapelto.jpg img_9200_m.jpg img_9188.jpg viljapelto.jpg halikonjoki_0.jpg rypsipelto.jpg Aneriojärvi.jpg broilerinlanta_pieni.jpg IMG_8095_m.jpg riistapelto_0.jpg pelto.jpg img_0709.jpg ketoneilikat.jpg kosteikko.jpg kuurankukkia.jpg rantaniitty.jpg tammihaka.jpg kesa_-_copy.jpg puiden takaa.jpg piippo ruusuruoholla.jpg
 

Uutiskirje 1/2018

   

    JÄRKI -uutiskirje 1 / 2018, julkaistu 6.3.2018

  *********************************************************************************

    

  Järkeä tarvitaan ruuantuotannon ja maatalouden jokaisessa käänteessä. Toimiva kierrätys edellyttää alkutuottajia ja jalostajia, maan parannuksen osaajia ja toteuttajia. Kuva Hia Sjöblom

  Järki edellä uusiin haasteisiin

  Järki-hanke aloitti toimintansa 2009. Tavoitteena on alusta asti ollut luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun edistäminen maa- ja metsätalousympäristössä. Tiede, tutkimus ja käytännön toteuttajat  ovat yhdistäneet voimiaan. Matkan varrella Järki on kasvanut Järki-perheeksi. Järki Lanta, Järki Lannoite, Ruokopelto ja Järki Pelto ovat erikoistuneet omilla vahvuusalueillaan. Yhteistyö ja verkostot ovat olleet avainsanoja lähes kymmenen toimintavuoden aikana. Töitä on paiskittu, mutta lisää tarvitaan. Hankkeita päättyy, uusia syntyy, ja järkevä työ jatkuu.

  ******************************************************************************** 

  Peltomaalle saadaan aimo annos kasvuvoimaa, peltomaalle, kun siihen levitetään orgaanista lannoitetta. Kuva Sanna Söderlund.

  Kierrätyslannoitteet tätä päivää

  Järki Lannoite on hankkeena päättymässä. Työ jatkuu laajalla rintamalla. Ravinteiden kierrätys on yhä vahvemmin tätä päivää. Tuloksia kootaan yhteen edelleen hyödynnettäväksi muun muassa tuotekehitystä, tutkimusta ja toimivien ratkaisujen kehittämistä varten. Jokaisen ei tarvitse aloittaa alusta. Eteenpäin mennään hyvältä pohjalta.

  Lue lisää Järki Lannoitteen saavutuksista nettisivuilta. 

  Lisää aiheesta Järki-iskuista suomeksi: Kierrätysmaatalous Lantavoimaa ja Kierrätyslannoitteet 

  Samma på svenska: Kretsloppsjordbruk,   Gödselkraft och Kretsloppsgödsel

  ********************************************************************************

  Kalifornia on yksi raportin osavaltioista. Kuva Eija Hagelberg.

  Tuore RaKi -raportti Yhdysvalloista

  Järki Lannoite -hankkeen tuottama raportti Ravinnekierrätyksen kiemuroita Yhdysvalloissa kertoo siitä, missä valtamerten takana kierrätyskuvioissa mennään. Monet haasteet ovat yhteisiä EU:n kanssa, mutta ratkaisuissa on selviä eroja. Raportissa kerrotaan koko maan kierrätyskuvioista, mutta syvemmin paneudutaan Kalifornian, Illinoisin ja Marylandin, etenkin Chesapeakinlahden valuma-alueen,  tilanteisiin.

  Raportti löytyy Järki Lannoitteen nettisivuilta ja on ladattavissa tästä. 

  ********************************************************************************

  - Kurssi herätti ainakin ajattelemaan ja huomaamaan, että renkailla ja niiden paineilla on valtavasti merkitystä, sanoi jokaisessa kurssi-illassa mukana ollut salolainen karjatilallinen Teppo Himanen. Kuva Hia Sjöblom.

  Rengaskurssit olivat menestys

  Kolmen illan maatalousrengaskurssit vuodenvaihteessa tulivat tarpeeseen. Auditoriot Salossa ja Paimiossa täyttyivät joka kerta. Renkaiden valinnalla, koneiden ja renkaiden yhteensopivuudella, ajokerroilla, vetokyvyllä ja etenkin rengaspaineilla voidaan vaikuttaa tuottoon ja tulevaisuuteen. Peltomaa pysyy hyvässä kunnossa, kun sitä ei ajeta liian tiiviiksi. Kurssin järjestivät Järki Pelto ja OSMO -hanke yhdessä.

  Lue lisää kurssi-iltojen ja ykkösrivin asiantuntijoiden annista tästä. ...ja tästä

  Rengaskurssin materiaalit löytyvät tästä

  ********************************************************************************

  Maaperätapahtuman tarjoilutkin olivat aiheen mukaisia: "maanäytteitä madoilla höystettynä". Kuva Sanna Söderlund.

  Hyvä pelto kuhisee ja tuottaa

  Baltic Sea Action Groupin Järki Pelto -hankkeen maaperän mikrobiologiaan sukeltaneeseen tapahtumaan Salon AMK:n auditoriossa tuli lähes sata kiinnostunutta kuulijaa. Pargas Gårdin viljelijä Mathias Weckström ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Ansa Palojärvi johdattivat ihmiset maaperän uumeniin. He antoivat käytännön vinkkejä hyvään kasvukuntoon sekä satotason nostamiseen.

  Lue koko juttu tapahtumasta.

  Lisää luettavaa verkossa:

  Ruokopelto-hankkeen viljelijäopas Eloisa Pelto 

  Ruokopelto-hankkeen diasarja maaperähöysteellä

  ********************************************************************************

  Tukkasotka on yksi taantuvista riistavesilinnuista, jonka metsästyksestä esitetään tehtäväksi pakollista saalisilmoitusta. Kuva Heikki Helle.

  Minne menet peltolintu?

  Tiistaina 13.3.2018 klo 18-21 Salon AMK:n auditoriossa, Ylhäistentie 2

  Mitä kuuluu peltojemme linnustolle? Sitä valottavat Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiantuntija ja lintuosaaja Heikki Helle. Hän kertoo yleisesti, mitä Suomen peltolinnustolle kuuluu. Juhani Toivakka Kauhajoen metsästysseuran Kainaston kyläosastosta esittelee elävän esimerkin siitä, miten maanomistajat, viljelijät ja muut kyläläiset voivat yhdistää voimansa peltopyyn hyväksi tehtävässä luonnonhoitotyössä. BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo peltolinnuista ja maatalousmaiden mahdollisista lintuvahingoista sekä niiden ennaltaehkäisystä.

  Tervetuloa! Luvassa myös kahvitarjoilu!

  ********************************************************************************

  Hiilidioksidia on poistettava ilmakehästä maaperän hiilinieluihin. Keinoja löytyy maa- ja metsätaloudesta. Kuva Hia Sjöblom.

  Nyt sidotaan hiiltä!

  Baltic Sea Action Groupin, Ilmatieteenlaitoksen ja Sitran yhteinen Carbon Action -hiilipilotti yhdistää huippututkimusta viljelijöiden kanssa. Hankkeessa kehitetään ja tutkitaan keinoja nopeuttaa hiilen sitomista maaperään, pyritään todentamaan hiilen sitominen tieteellisesti sekä tuomaan lisää Itämeri- ja ilmastoystävällisiä viljelykäytäntöjä maatiloille Suomessa. Hankkeeseen rekrytoidaan kevään aikana tiloja, joista sata ensimmäistä pääsee osallistumaan Hiilipilotin järjestämiin pellon kasvukuntoon ja hiilivaraston lisäämiseen liittyviin koulutuksiin.

  Lue lisää!

  Ylen uutisissa aiheesta tässä

  ********************************************************************************

  Riistapäivillä tammikuussa täydelle salille esitelmöi mm. Sakari Mykrä riistaeläinasenteita käsittelevästä väitöskirjatyöstään. Kuva Heikki Helle.

  Riistapäivillä katse tulevaisuuteen

  Tammikuiset Riistapäivät kokosivat Rovaniemelle valtakunnan riista-alan toimijoita. Teemana oli tulevaisuus. Riistapäivien monipuolisessa esitelmäkattauksessa paljon puhuttaneita aiheita olivat varsinkin riistalihassa esiintyvä ammuslyijy sekä uudet menetelmät riistakantojen seurannassa.

  Riistapäivien esitykset löytyvät tästä.

  ********************************************************************************

  Metsästysasetuksen muutos sallisi hyvinä kanalintuvuosina pidemmän jahtikauden joillekin lajeille. Kuva Hia Sjöblom.

  Metsästysmuutokset lausunnoilla

  Maa- ja metsätalousministeriö esittää muutoksia metsästysasetukseen. Siinä esitetään tiettyjen lajien metsästyskauden pidentämistä sekä esimerkiksi taantuvien riistavesilintujen saalistilastoinnin tarkkuuden parantamista ottamalla käyttöön pakollinen saalisilmoitus. Pidempää jahtikautta esitetään Pohjois-Suomessa hirvelle, peltoalueilla meri- ja metsähanhelle sekä hyvinä kanalintuvuosina metsolle, teerelle ja pyylle. Asetusmuutos on lausuntokierroksella huhtikuun alkuun asti.

  Lue lisää tästä.

  ********************************************************************************

  Komea highlander-rotunsa edustaja hoitaa rantaniittyä laiduntaessaan Kirrisenjärven maisemissa. Kuva Hahkialan kartano.

  Hahkialan Kartanolle WE-tunnus

  Suomen yhdestoista Wildlife Estates -tunnus on myönnetty joulukuussa 2017 Hahkialan Kartanolle. Hämeenlinnan Hauholla sijaitsevalla kartanolla on tehty pitkäjänteistä työtä luonnon monimuotoisuuden hyväksi maa- ja metsätaloudessa. Kartanon toiminnassa painotetaan luonnollisuutta, ekologisuutta ja paikallisuutta. Hahkialan Kartano tarjoaa monipuolisia majoitus- ja kokouspalveluja.

  Katso lisää tästä.

  ********************************************************************************

  Maailman meriin päätyy vuodessa 12 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Kolmasosa on muovipulloja.

  Nappaa kiinni muoviroskahaasteesta!

  Maailman meret tukehtuvat muovijätteeseen. 95 % muovista käytetään vain kerran ja heitetään sen jälkeen pois. Iso osa päätyy meriin. Pelkästään Suomessa tuotettiin viime vuonna yli 100 000 tonnia pantitonta muovipakkausta. Niistä vain alle 16 prosenttia päätyi kierrätykseen. Osallistu muoviroskahaasteeseen. Se on kaikille avoin kilpailu, jossa etsitään Itämereen päätyvää roskaa vähentäviä ratkaisuja. Voittaja tai voittajat saavat yhteensä 32 000 euroa ideansa toteuttamiseen. Haastekilpailuun voi ilmoittautua 15.4.2018 asti.

  Ohjeet tästä.

  ********************************************************************************

  Menovinkkejä

  7.3. Maan multavuuden hoito, Kokemäki ja webinaarimahdollisuus

  9.3. Biohiilen käyttö ja tulevaisuus -seminaari, Evo.

  15.3. Ratkaisuja vihannestuotannon haasteisiin- viljelykierrosta ja tuholaisista, HAMK/Lepaa

  16.3. Maan hyvän hoidon seminaari, Pälkäne

  20.3. Metsänhoidon digitaaliset hoitokeinot

  21.3. klo 11-16 kompostointi- ja mädätyspäivä Mandatumin pilarisalissa. Maan multavuuden hoito – työpaja ja webinaari. Miten lisätään nopeasti eloperäistä ainesta peltoon ja palautetaan maan kasvukunto?

  ********************************************************************************

  Järkiväki toivottaa hyvää
  ja aktiivista kierrätysmeininkiä!

  ********************************************************************************

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy
  tiistaina Maailman Ympäristöpäivänä 5.6.2018

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä

  Yhteystiedot Järki-hankkeen toimijoihin löydät tästä

   

          

   

  Järki  on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma sekä Ympäristöministeriö.

  ********************************************************************************