rantaniitty.jpg img_0709.jpg halikonjoki_0.jpg rypsipelto.jpg pelto.jpg viljapelto.jpg kesa_-_copy.jpg piippo ruusuruoholla.jpg Aneriojärvi.jpg broilerinlanta_pieni.jpg tammihaka.jpg img_9188.jpg IMG_8095_m.jpg kuurankukkia.jpg maisemapelto.jpg img_9200_m.jpg ketoneilikat.jpg puiden takaa.jpg kosteikko.jpg riistapelto_0.jpg
 

Uutiskirje 2/2015

  Kesä on alkanut. Viimeistään nyt on päästävä kesätöihin laitumelle. Kuva: Hia Sjöblom.

     JÄRKI-uutiskirje 2 / 2015, julkaistu 2.6.

  Kohti järkevämpää kiertotaloutta

  Kevät on kaunis. Maassa vihertää ja vedessä välkkyy. Kauneutta uhkaa kestämättömyyden varjo. JÄRKI-hanke puskee hyviä ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden ja Itämeren kohentamiseksi. Puhdas vesi ja ympäristö käyvät vähiin, kun vieraat aineet, muovipullot ja haitalliset mikrobit täyttävät saaristoamme huuhtelevan meren. Väkiluku maailmassa kasvaa. Tarvitsemme puhtaasti ja kestävästi tuotettua ruokaa tulevaisuudessa. Siksi laitamme vauhtia ravinteiden hyvään kierrättämiseen.

  *******************************************************************************

  Ihana kukkaloisto avarissa maaseutumaisemissa sai Järki-hankkeen neuvojamatkalaiset innostumaan. Lajeja kuvattiin ja tunnistettiin porukalla. Kuva: Hia Sjöblom.

  Neuvojatkin konttaavat kukkaloistossa

  Järki-hankkeen neuvojamatkalle Ruotsiin Uppsalan maaseutumaisemiin lähti innostunut ja neuvonnan suurimmasta kevätruuhkasta juuri selvinnyt joukkio hakemaan uusia virikkeitä. Maaseutumaiseman kukkaloisto mykisti kulkijat. Vain kamerat räpsyivät.

  Matkalla saatiin aimo annos tietoa ruotsalaisesta neuvonta- ja maaseututukien järjestelmistä. Mielenkiintoista tietoa nousi esiin muun muassa Greppa Näringenin esittelyosuudessa. Tutustu siihen tästä. 

  Tarina matkasta paljastaa, että Ruotsissa kasvitkin diskuteeraavat. Lue koko juttu.

  *******************************************************************************

  Neuvoja maatalousmaiseman järkevään hoitamiseen on saatavissa. Kuva: Hia Sjöblom.

  Neuvojilla kiireinen kevät

  Ohjelmakausi vaihtui. Iso osa monimuotoisuuskohteiden sopimuksista oli katkolla tänä vuonna. Uusien suunnitelmien laadinta toi vilkasta vipinää viljelijöiden ja neuvojien kevääseen. JÄRKI-hanke oli mukana auttamassa hoitosuunnitelmien teossa. Neuvontaa annettiin kymmenille tiloille ja suunnitelmia rakennettiin yli kahdellesadalle hehtaarille. Järki-neuvojat vetivät tiiviin infokiertueen.

  Katso projektikoordinaattori Kimmo Härjämäen esityspohja kevään Kauhajoen infosta.

  Järjen neuvontasivut löydät täältä.

  *******************************************************************************

  Kaisa Riiko jatkaa työtään lannan hyötykäyttö- ja kierrätysrintamalla Järki Lannoite -hankkeen projektikoordinaattorina. Kuva: Hia Sjöblom.

  Järki jatkaa lannan jalostamista

  Järki-hankkeen työ ravinteiden parissa saa jatkoa elokuun alussa starttaavassa Järki Lannoite –hankkeessa. Kahden ja puolen vuoden rahoitus saadaan Ympäristöministeriön RaKi- rahoituksesta. Hankkeessa edistetään ravinteiden kierrätystä Saaristomeren tilan parantamiseksi. Samalla tuotetaan oppi- ja havaintomateriaalia ja järjestetään viljelijätapahtumia. Järjen ja BSAG:n yhteistyökumppanina on Livian Maaseutuopisto Tuorla.

  Yhteystiedot: kaisa.riiko (at) bsag.fi, puh. 045-118 4709.

  *******************************************************************************

  Mustikalla on paljon hyviä terveysvaikutteita. Se suojaa myös metsissä pesivien kanalintujen poikasia. Kuva: Lasse Kylänpää.

  Metsiemme superfood MUSTIKKA

  Mustikan kukinta on vauhdissa ja näyttää runsaalta. Pölyttäjät lisäävät satoisuutta moninkertaiseksi. Mustikanvarpujen säilymiseen metsien kenttäkerroksessa kannattaa panostaa, sillä se on varsinainen superfood, jolla on uskomattomat terveysvaikutukset.

  Järki-isku 16: Mustikkametsä ilmestyy 29.6.

  Muut iskut löytyvät tästä.  

  Viimeksi ilmestynyt Järki-isku 15: Torjuntataito kertoo taitavasta torjunnasta ja varoittaa samalla kasvinsuojeluaineiden väärennöksistä, joita on liikkeellä EU:n alueella yllättävän paljon.

  Iskut löytyvät nettisivuiltamme myös ruotsiksi.

  *******************************************************************************

  Järviruokoa niitetään hyötykäyttöön. Maisema avartuu, monimuotoisuus vahvistuu, ravinteet palaavat peltoon. Kuva: Ritva Kemppainen

  Hyötykäyttöä ruovikoitumisen tilalle

  Ruokopelto-hankkeessa tehdään järkevää työtä rannoilla. Sen sijaan, että ruovikot kasvattavat rantoja umpeen ja peittävät maisemaa, niistä voidaan kerätä tärkeät ravinteet talteen ja palauttaa peltoon.  Varsinais-Suomen ely-keskus ja Järki-hanke tekevät tässä Ravinnekierrätysohjelman rahoittamassa hankkeessa yhteistyötä. Järviruoko nostetaan arvoonsa, kun sen käytölle etsitään tehokkaat reitit.

  Yhteystiedot: maria.yli.renko (at) ely-keskus.fi, 029 502 3020.

  Lue lisää Ruokopelto-hankkeesta tästä.

  *******************************************************************************

  Lannassa kiertävät fosfori ja typpi ovat tärkeitä ja arvokkaita ravinteita. Ne eivät kuulu vesiin tai Itämereen, vaan peltoon. Kuva: Hia Sjöblom

  Soilfood tuottaa lannasta lannoitetta

  Uusi yritys Soilfood kehittää lannoitteita ja lisää kierrättämistä. BSAG:n perustajajäsenet Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta perustivat yrityksen, joka toimii yhdessä tarvasjokelaisen Biokasvun kanssa. Kierrätystaloutta käsiteltiin laajasti toukokuussa Finlandia-talolla järjestetyssä kiertotalous-tilaisuudessa.

  Lue lisää Finlandia-talon Kiertotalous-tilaisuudesta tästä.

  *******************************************************************************

  Kosteikkoja on tehty monin paikoin riistan houkuttelemiseksi. Samalla ne huoltavat monimuotoisuutta ja kestävyyttä. Kuva: Hia Sjöblom.

  Terve riista – terveet ihmiset

  Kansainvälisen riistansuojeluneuvoston (CIC eli Council for Game and Wildlife Conservation) 62. yleiskokous järjestettiin Pravetsissa Bulgariassa. Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiamies Heli Siitari toimii CIC:n neuvonantajana. Yleiskokouksen teemana oli Healthy Wildlife, Healthy People.

  Lue lisää tästä.

  Lue lisää CIC:stä.

  *******************************************************************************

  Tässä kuvassa ei ole yhtään metsästävää kansanedustajaa, vaikka heitäkin metsästys viehättää. Kuva: Hia Sjöblom.

  Joka viides kansanedustaja metsästää

  Eduskuntavaalien jälkeen Suomen riistakeskus listasi kuinka monella kansanedustajalla on suoritettuna metsästäjätutkinto. Kortillisia edustajia löytyi 42. Siis lähes joka viides edustaja. Tästäkin voi päätellä, että kansanedustajat metsästävät paljon muutakin kuin ratkaisevia ääniä ennen vaaleja. Eniten tutkinnon suorittaneita on keskustassa (19). Perässä tulevat perussuomalaiset (8), kokoomus (7), vasemmisto (3), demarit (2), rkp (2) ja kd (1).

  *******************************************************************************

  POIMINTOJA TULEVISTA TAPAHTUMISTA

  EU:n vihreä viikko, Green week 3.-5.6. Brysselissä.

  Villisikaseminaari 4.6. Kouvolan Kuusankoski-talossa klo 16-21.

  Maailman merien päivä 8.6. Helsingissä yleisötilaisuus, jossa aiheina mm. ”Itämeren vieraat”: muoviroskat, vieraslajit ja suolapulssi. twitterissä #tervemeri. Lue lisää facebookista.  

  Vesipäivä 13.6. Taalintehtaalla, Katso tästä linkistä lisää.

  Itämeriviestintää 15.6. Jurmalassa

  Ympäristöakatemia  3-4.9. Fiskarsisssa. Teemana kestävä metsästys ja riistanhoito

  Inkoon peltopäivä 9.7. Västankvarnissa

  ***************************************************************************

  Järki-hanke toivottaa hyvää ja hyvien tekojen täyttämää kesää kaikille!

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy 7.9.2015

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä.

   

  Järki  on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Ympäristöministeriö.