kuurankukkia.jpg img_9188.jpg rantaniitty.jpg pelto.jpg img_9200_m.jpg IMG_8095_m.jpg tammihaka.jpg rypsipelto.jpg piippo ruusuruoholla.jpg halikonjoki_0.jpg broilerinlanta_pieni.jpg viljapelto.jpg Aneriojärvi.jpg puiden takaa.jpg riistapelto_0.jpg img_0709.jpg kesa_-_copy.jpg kosteikko.jpg maisemapelto.jpg ketoneilikat.jpg
 

Uutiskirje 2/2016

     JÄRKI -uutiskirje 2 / 2016, julkaistu 31.5.2016

  ***********************************************************************

  Peltojen loisto ja pilvien kuviot katsovat tulevaisuuteen. Sinne myös maan viljelijät ja muokkaajat suuntaavat katseensa.  Hyvä ruoka kasvaa hyvässä pellossa.  Kuva Hia Sjöblom.

  Järkevästi kohti keskikesää

  Kohti kesää mennään. Peltotöihin päästiin hyvissä ajoin koko maassa. Nyt on hyvä seurata tehtyjä ja suunnitella tulevia tekoja ja toimia. Tavoitteena kestävyys ja monimuotoisuus, vähenevät päästöt ja puhtaammat vedet. Tärkeä on pitää mielessä, että vuodet ja säät eivät ole veljiä keskenään. Vaihtelua ja yllätyksiä esiintyy.

  **************************************************************************

  Lentävät laitteet peltojen yllä ovat tämän päivän arkea ja osa ruoantuotantoa. Kuva Niklas Maisi, Coetus osk.

  Maan Viljelyn Järkipäivä II
  Apua taivaalta

  Maan Viljelyn Järkipäivä II Apua taivaalta on Tuorlassa 9.6.2016. Päivän teemana ovat täsmäviljelysovellukset peltojen kasvukunnon hoidon ja käytännön viljelytoimien apuna. Mukana käytännön kokemuksia ilma- ja satelliittikuvien sekä maaperäskannerin käytöstä ja kokemuksia N-sensorin käytöstä typpilannoituksen tarkentamisessa.

  Tarkempi ohjelma tästä.

  Ilmoittautumiset pikaisesti:  essi.eravesi@livia.fi tai puh 040 5842981.

  Lisää juttua siitä, miten ruoantuotanto sykkii digiajassa löydät 1.6. Maaseudun Tulevaisuuden välissä jaettavasta Maaseutuverkoston ympäristö- ja ilmastotyöryhmän teemalehdestä MAAVOIMAA.

  **************************************************************************

  Maan kunto on ruoan tuotannon ydin. Se kulkee käsi kädessä ravinteiden kierrätyksen kanssa. Ratkaisuja haetaan eri puolilla Eurooppaa. Kuva Hia Sjöblom.

  Ravinnekierrätyksen eurokiemuroita

  Järki Lannoite –hankkeen raportti Ravinnekierrätyksen eurokiemuroita luo katsauksen ravinteiden kierrätykseen ja siihen liittyvään säädöstöön EU:ssa. Lisäksi raportissa tarkastellaan tarkemmin kierrätystä ja siihen liittyviä kuvioita Hollannissa, Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa.

  Raportti ja sen englanninkielinen lyhennelmä ovat ladattavissa Järki Lannoitteen sivuilta

  **************************************************************************

  Syksyinen ruovikonleikkuu Oukkulanlahdella avaa maisemia ja ruovikon myötä ravinteita kerätään pois vesistöstä. Kuva Maria Yli-Renko.

  Ruovikonhoito vesien puolella

  Ruokopelto-hanke on vahvasti mukana VEERA-hankkeessa (Vesiensuojelua Varsinais-Suomen suurten jokien valuma-alueilla) järjestettävissä Ruovikoiden hoitoon ja käyttöön liittyvissä tapahtumissa. Toukokuussa järjestettiin Salossa ruovikoiden hoitoon ja hyödyntämiseen liittyvä luento, jossa Ruokopelto-hankkeen koordinaattori oli kertomassa ruokomassojen hyödyntämiseen liittyvistä asioista. Kesäkuussa ollaan mukana laiduntreffeillä.

  Ruovikoiden hoito ja hyödyntäminen -luennon materiaalit ovat luettavissa tästä

  Lisää Ruokopelto-hankkeesta.

  **************************************************************************

  Loistomahdollisuus päästä katsomaan käytännössä, miten kosteikkoihin panostaminen toimii vedenlaadun eduksi. Kuva Aurajokisäätiö.

  Laiduntreffeillä näkee käytännössä

  VEERA-hanke järjestää laiduntreffit Salon Laukanlahdella 20.6.2016 klo 12 alkaen. Osoite on Taamarlantie 138, Salo. Ohjelmassa on tutustumista Laukanlahden suojeluyhdistyksen rakennuttamaan kosteikkoon, jota yhdistys hoitaa, sekä itse tehtyyn niittolauttaan, jolla jokavuotisissa talkoissa niitetään ruovikkoa. Lisäksi käydään katsomassa, miten rantalaidunnus on hoidettu Laukanlahdella.

  Näillä laiduntreffeillä voit nähdä monelta kantilta, mitä vesiensuojelun eteen on tehtävissä ja myöskin miten nämä keinot käytännössä vaikuttavat.

  Laiduntreffien asiantuntijoina toimivat suojeluyhdistyksen aktiivien lisäksi Eriika Lundström (ympäristöneuvoja) ja Maria Yli-Renko (Ruokopelto-hanke).

  Tilaisuus on maksuton ja sinne ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet.

  Ilmoittautuminen kahvitarjoilujen takia 15.6. mennessä: sanna.laanti@aurajoki.net, p. 044 775 3740.

  Laiduntreffeistä lisää VEERA-hankkeen sivuilla. 

  Paimionlahden laiduntreffit Meltolan kartanon mailla ovat 1.6. klo 12.00 lähtien. Mukana Järki-hankkeen Eija Hagelberg asiantuntijana.  Lue lisää tästä.

  **************************************************************************

  - Kestävä metsästys ja kalastus on tärkeä tapa pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta, Heikki Helle sanoo. Kuva Ilona Helle.

  Heikki Helle aloittaa LRS:n
  asiantuntijana elokuussa

  Luonnon- ja riistanhoitosäätiön uutena asiantuntijana aloittaa lintumies, tutkija ja metsästäjä Heikki Helle. Heikki on kotoisin Lapista, mutta työskentelee nyt Jyväskylän yliopistossa ekologian ja evoluutiobiologian osastolla. Hän on valmistunut samaisesta yliopistosta vuonna 2008 pääaineenaan ekologia ja ympäristönhoito. Perheellinen mies on myös innokas osuuskuntatoimija, joka katsoo vastuullisesti tulevaisuuteen.

  Lue lisää. 

  **************************************************************************

  Laitumen aitaus sujuu yhteistyössä. Yhteistyö on avainsana luonnonhoidossa ylipäätään. Kuva Eija Hagelberg.

  Luonnonhoitotyötä yhdessä
  -seminaari Turussa 29.-30.11.2016

  Monen tahon yhteistyönä toteutetaan monipuolinen ja poikkileikkaava seminaari ”Luonnonhoitotyötä yhdessä”. Seminaarin tavoitteena on tarjota tekijöille ja asiantuntijoille kiinnostavia ratkaisuja luonnonhoidon lisäämiseksi. Ensimmäinen päivä on englanniksi. Keskitymme ulkomaisten esimerkkien esittelyyn. Puhujia tulossa mm. Romaniasta, Englannista, Skotlannista, Belgiasta ja Ruotsista. Toinen päivä on suomeksi. Silloin haetaan yhdessä uusia ideoita ja ratkaisuja luonnonhoitotyön lisäämiseksi Suomessa.

  Seminaarin järjestäjiä ovat JÄRKI-hanke (Luonnon- ja riistanhoitosäätiö sekä BSAG), Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri, Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys, Perinne-ELO-työryhmä / Metsähallitus, Ympäristöministeriö, WWF, Suomen riistakeskus ja Maaseutuverkosto.

  Lisätietoja: Eija Hagelberg, BSAG, puh. 0500 609 526, eija.hagelberg@bsag.fi

  Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen avataan syyskuun alussa.

  Lisätietoa täydennetään kesän mittaan tapahtumasivulle.

  **************************************************************************

  Kaisa Riiko on tehnyt tiivistä työtä lannan ravinteiden kierrätyksen eteen. Viljelijänä hän tuntee kiemurat myös käytännössä. Kuva Hia Sjöblom.

  Kaisa Riiko EU -komission
  ravinteiden kierrätysryhmään

  Järki Lannoitteen projektikoordinaattori Kaisa Riiko valittiin Euroopan komission EIP Agrin uuteen Focus-teemaryhmään. Hän on nyt yksi kahdestakymmenestä EU-tason asiantuntijasta, jotka tulevat paneutumaan ravinteiden kierrätykseen ja edistämään sitä. Kaisa Riiko on pitkään tehnyt töitä teeman ympärillä Järki Lannassa ja nyt Järki Lannoitteessa.
  Lue lisää. 

  **************************************************************************

  Luova hulluus ja järki sopivat yhteen. Tätä viestitti myös Mato Valtonen huhtikuisessa seminaarissa, kun hän kehotti päästämään rakentavaa hulluutta vauhtiin. Kuva Hia Sjöblom.

  Huhtikuinen seminaari täytti salin

  Suomi on sitoutunut kehittymään ravinteiden kierrätyksen mallimaaksi. Töitä piisaa, mutta paljon on jo tehty. Tätä kaikkea ruodittiin vauhdikkaasti  kiertotalouden kärkihanke- vauhtiin seminaarissa 19.-20.4.2016. Innostusta ja paloa aiheeseen on, sillä paikat ylibuukattiin. Tuolit loppuivat kesken. Lisäksi tilaisuutta seurattiin suorana webinaari-lähetyksenä ahkerasti. Käyntejä oli lähes viisituhatta.

  Lue lisää tästä. 

  MMM:n YouTube-tilillä löytyvät tallenteet esityksistä

  Esitykset löytyvät MMM:n SlideSharessa

  Emma-Reetta Hämäläisen juttu MMM:n Luonnonvarat-verkkolehdessä. 

  Voit tutustua myös tausta-artikkeleihin:

  Kiertotalous alkaa tutkimustiedon levittämisestä

  Biokaasupioneeri Erkki Kalmari: ”Tukieurot tarvitaan hajautettuun energiantuotantoon”

  Ministeri Tiilikainen: ”Kiertotalous on uusi ajattelutapa”

  **************************************************************************

  MENOVINKKEJÄ:

  8.6. Yhteinen Itämeremme -kongressi Turussa. Baltic Flows lisätietoa

  16.6. klo 9-14 Tutustumismahdollisuus Herttoniemen Omapelto-malliin Helsingissä. Kaupunkiviljelytapahtuman ilmoittautuminen 6.6. mennessä tästä.  

  9.-12.6.2016 Erämessut Riihimäellä.

  6.-9.7.2016 Okra Maatalousmessut Oripään lentokentällä.

  **************************************************************************

  Ajankohtaista ympäristö- ja ilmastoasiaa

  Haluatko saada ajankohtaista tietoa ympäristö- ja ilmastoasioista, Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuuksista ja aihepiiriin liittyvistä tilaisuuksista? Liity Maaseutuverkoston Ympäristö- ja ilmastoryhmän sähköpostilistalle tästä linkistä

  **************************************************************************

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy 6.9.2016.

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä

  Yhteystiedot Järki-hankkeen toimijoihin löydät tästä.

    

  Järki   on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö sekä Ympäristöministeriö.