tammihaka.jpg img_9200_m.jpg ketoneilikat.jpg puiden takaa.jpg Aneriojärvi.jpg riistapelto_0.jpg img_9188.jpg kuurankukkia.jpg rypsipelto.jpg rantaniitty.jpg img_0709.jpg viljapelto.jpg kesa_-_copy.jpg halikonjoki_0.jpg pelto.jpg piippo ruusuruoholla.jpg maisemapelto.jpg kosteikko.jpg IMG_8095_m.jpg broilerinlanta_pieni.jpg
 

Uutiskirje 3/2015

  Maatalous on vahvasti mukana tulevaisuuden pelastustalkoissa. Pelloilla tuotetaan ruokaa, mutta oikein hoidettuina ne toimivat myös hiilinieluina. Kuva Hia Sjöblom.

  JÄRKI-UUTISKIRJE 3 / 2015 , julkaistu 8.9.

  Järkevää syksyä!

  Kierrätystalous on hallitusohjelmassa vahvasti esillä. Se sopii meille. Ravinteet on saatava tehokkaaseen kiertoon, tuottamaan ruokaa. Jotta se olisi kestävää, on panoksia suunnattava tulevaisuuteen. Peltomaat kannattaa pitää hyvässä kunnossa ja vesistöt puhtaina. Ravinteiden kierrätys vähentää riippuvuutta tuonnista ja lannoitteiden jalostaminen lannasta poikii parhaimmillaan uusia bisnesmahdollisuuksia maaseudulle. Saappaat savessa hommiin. Tekemistä riittää.

  ******************************************************************************

  Järki Lannoite -hankkeessa etsitään yhteistyökumppaneita ja keinoja lannan jalostamiseen helposti käytettäväksi ja laadukkaaksi lannoitteeksi. Kuva Kaisa Riiko.

  Järki Lannoite nousee lannasta

  Elokuussa aloittanut Järki Lannoite jatkaa siitä, mihin Järki Lanta lopetti. Nyt lähdetään hakemaan mahdollisuuksia ja keinoja lannan ja muiden kierrätysravinteeksi sopivien raaka-aineiden prosessointiin ja jatkojalostukseen. Tavoitteena on saada kierrätystalous kunnolla toimimaan. Yhteen kokonaisuuteen pakataan tieto kierrätyspohjaisista lannoitevalmisteista, niiden markkinoista, käytöstä ja käyttäjäkokemuksista sekä alaan liittyvän säädöstön kehityksestä. 

  Lisätietoja: projektikoordinaattori MMM agronomi kaisa.riiko@bsag.fi, 0400 414212

  Rahoitus Ympäristöministeriön Ravinnekierrätys -ohjelmasta. Katso lisää.

  Perehdy Järki Lannan tuloksiin ja johtopäätöksiin.  

  *******************************************************************************

  Odling i Balans –hankkeen johtaja Helena Elmquist kertoo hauskalla ja mielenkiintoisella tyylillään,  miten Ruotsissa on panostettu peltomaan kuntoon. Kuva Hia Sjöblom.

  Tervetuloa Maan Viljelyn Järkipäivään

  Järki Lannoitteen teemapäivät Tuorlassa alkavat 25.9.2015. Maan Viljelyn Järkipäivässä paneudutaan peltojen kasvukunnon pitkän aikavälin hoitoon. Tarkoitus on hakea ekonomian ja ekologian tasapainoa. Helena Elmquistin lisäksi Järkipäivässä puhuvat professori Laura Alakukku Helsingin Yliopistosta sekä tutkija-neuvoja Tuomas Mattila, joka johdattaa järkipäiväläiset jankkuroinnin salaisuuksiin. Loistotilaisuus tutustua käytännössä hyviin hoitokoneisiin. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä MTK Varsinais-Suomen kanssa.

   Ilmoittautuminen 16.9. mennessä. Päivien ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tästä.

  Lisätietoja:
  Kaisa Riiko,  kaisa.riiko@bsag.fi, 045-1184709, Järki Lannoite
  Essi Erävesi, essi.eravesi@livia.fi,  040 5842981, Livia
  Timo Teinilä timo.teinila@livia.fi 050 4068735, Livia

  *******************************************************************************

  Hyvät ja rakentavat ajatukset syntyvät käytännössä. Ympäristöakatemialaiset tutustuivat Kosken kartanon metsästys ja metsänhoidollisiin maisemiin. Kuva Hia Sjöblom.

  Ympäristöakatemia vei metsään

  Tämän vuoden Ympäristöakatemia veti kuutisenkymmentä osallistujaa pohtimaan yhteisiä ympäristönhoidon linjoja. Akatemia kokoontui 3.-4.9. Päivien aikana kuljettiin saappaat jalassa kosteikoilla, hanhiniittyjen reunoilla, monimuotoisen metsänhoidon keskellä sekä METSO-kohteessa. Teemana oli tällä kertaa metsästys ja riistakantojen kestävä hoito. Ne ovat myös merkittävä lenkki biotalouden kehittämisessä. Avoin yleisöseminaari jatkaa asian käsittelyä Helsingissä marraskuun lopulla.

  Lue lisää Ympäristöakatemian annista.

  Lisää Ympäristöakatemiasta.

  *******************************************************************************


  Urakoitsija kuljettaa ruokomassan välivarastointipaikalle. Kuva Rantaparturit Oy.

  Ruokoviidakosta humusta

  Varsinais-Suomen elyn ja Järki-hankkeen Ruokopelto-hanke käynnisti Mynälahdella ruovikonleikkuut elokuussa. Silputtu ruokomassa levitetään lähialueen pelloille myöhemmin syksyllä. Silloin kokeillaan muun muassa, miten se toimii käytännössä humusaineen lisääjänä. Ravinteet saadaan kiertoon ja pois rehevöittämästä vesistöjä. Peltojen rakenne ja kasvukunto paranevat. Vesimaisema avautuu ihmisten ja lintujen iloksi.

  Lisätietoja: Projektikoordinaattori Maria Yli-Renko,

  maria.yli-renko@ely-keskus.fi, 029 502 3020.

  Lue lisää Ruokopelto-hankkeesta.

  *******************************************************************************

  Hämeenkoskelaisen Huljalan Tupalan isäntä Mika Hämäläinen puristaa näytiksi pelloille levitettävää puukuitua, josta iso osa on vettä. Työläs, mutta tehokas maanparannusaine. Kuva Hia Sjöblom.

  Uusi isku: Pelto hiilinieluna

  Ilmastonmuutoksen uhkia ei kiellä kukaan. Torjuntatalkoisiin on lähdetty myös Huljalan Tupalassa. Peltomaahan lisätään paperiteollisuudessa ylijäänyttä, hitaasti hajoavaa ja hiiltä sisältävää puukuitua, jota saadaan Humuspehtoorilta Pälkäneeltä. Maan rakenne paranee. Pellon tuottavuus ja ravinteiden sekä veden pidätyskyky samoin. Samalla pelto toimii hiilinieluna. Pelto suojelee maapalloa ilmastonmuutokselta, kun se samalla kykenee tuottamaan ruokaa.

  Lue lisää uusimmasta Järki-iskusta.
  Lähes kaikki iskut on jo käännetty ruotsiksi.
  Nästan alla Järki faktan på svenska.

  ********************************************************************************

  Riistakolmiolaskentoihin perustuvan arvion mukaan metsäkanalintujen kannat ovat noin 60%  huippuvuosista 2011-2013. MMM onkin asettanut rajoituksia metsästysaikoihin tälle syksylle. Kuva Gilbert Ludwig.

  Malttia metsästykseen

  Alkukesän huono sää heikensi huomattavasti metsäkanalintujen pesintätulosta. Luonnon- ja riistanhoitosäätiön asiamies Heli Siitari toivoo malttia teeren pyytämiseen syyssoitimelta, joka ajallisesti osuu syys-lokakuulle, eli metsästyskaudelle.  Syyssoidin on paikallisen kannan ydin, sillä mitä enemmän kukkoja soitimella on keväällä, sitä paremmin se houkuttelee nuoria kanoja pesimään soitimen ympäristöön.

  Syksyn metsästysajat löytyvät täältä. 

  Lue lisää LUKE:n uutisesta.

  ********************************************************************************

  Suomessa on yli 900 000 märehtijää. Vain puolet niistä pääsee nauttimaan kesäisistä laitumista. Se olisi kuitenkin tärkeää sekä luonnolle että ruoantuotannolle. Kuva Hia Sjöblom.

  Märehtijä ympäristötyöläisenä

  Tuore Järki-hankkeen julkaisu kertoo, miten maailman märehtijät tekevät juuri sitä työtä, mitä tulevaisuuden turvaksi tarvitaankin. Ne muuttavat ihmisruoaksi sellaistakin kasvillisuutta, jota ihminen ei pysty syömään. Samalla ne huolehtivat maisemasta ja tekevät osansa maailman ilmastotalkoissa. Järki-hanke kokosi yksiin kansiin laiduntajien hyviä tekoja. Selvityksen teki tutkimusjohtaja Kati Berninger Tyrsky-Konsultoinnista.

  Lue koko julkaisu tästä.  

  ********************************************************************************

  Kolmen metrin monimuotoisuuskaistan korvaukset lasketaan lohkon pääviljelykasvin mukaan. Kuva Hia Sjöblom.

  Kolme metriä puimatta

  Kolmen metrin monimuotoisuuskaistat ovat hyvä ja helppo tapa tarjota peltoriistalle elintilaa ja edistää samalla monimuotoisuutta. Näitä kaistoja voi perustaa kaikille muille kuin vesistön puoleisille reunoille. Vielä syksyllä sellaisen voi perustaa yksinkertaisesti jättämällä puimatta 3 metrin kaistan pellon reunasta. Kaistan pinta-ala lasketaan kasvulohkon pääviljelykasvin alaan, vaikka sillä kasvattaisi riista- tai maisemakasveja.

  ********************************************************************************

  Poimintoja aktiivisyksyn tapahtumista

  14.-20.9.2015 Maailman Suurimmat Talkoot eri puolilla Suomea. Ota ohjelmistoosi.

  1.10.2015 Luomuelintarvikepäivä klo 9-18 Vanha Ylioppilastalo, Helsinki. Lisätietoja ja ilmoittautuminen. 

  8.10.2015 Metsoseminaari Pasilassa Helsingissä. Ilmoittautuminen 1.10. mennessä.

  5.-6.11.2015 GABBS – Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea –vuosittainen konferenssi Saksassa.

  11.-12.11.2015 CBD Business & Biodiversity Forum 2015 Finlandia-talolla Helsingissä. Lisätietoa tästä.

  17.11.2015 Metsätieteen päivät, Tieteiden talo Helsingissä. Lisätietoa tästä.

  Marraskuun lopussa tulossa myös AVOIN YLEISÖSEMINAARI kestävästä metsästyksestä ja riistakantojen hoidosta. Seminaari järjestetään Helsingissä. Sen järjestää Luonnon- ja riistanhoitosäätiö yhdessä Ympäristöareenan kanssa. Mukana myös Järki-hanke. Päivämäärä tarkentuu lähiaikoina.

  ********************************************************************************

  Järki-hanke toivottaa hyvää ja hyvien tekojen täyttämää syksyä!

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy 3.12.2015

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä.

      

  Järki  on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Ympäristöministeriö.