img_9188.jpg maisemapelto.jpg riistapelto_0.jpg IMG_8095_m.jpg rantaniitty.jpg tammihaka.jpg halikonjoki_0.jpg Aneriojärvi.jpg viljapelto.jpg img_0709.jpg piippo ruusuruoholla.jpg ketoneilikat.jpg puiden takaa.jpg pelto.jpg kosteikko.jpg broilerinlanta_pieni.jpg kesa_-_copy.jpg rypsipelto.jpg kuurankukkia.jpg img_9200_m.jpg
 

Uutiskirje 4/2015

  Ensimmäisillä Järki Lannoitteen Järkipäivillä keskusteltiin pitkän tähtäimen kestävästä viljelystä, pohdittiin satotasojen parantamista, sekä perehdyttiin erilaisiin jankkureihin ja jankkuroinnin jälkiin Tuorlan pelloilla.
  Kuva Hia Sjöblom.

   JÄRKI-uutiskirje 4 / 2015, julkaistu 8.12.

  Järkevää latausaikaa kaamokseen!

  Kaamos ja lähestyvä joulu antavat tilaisuuden hengähdykseen keskellä maailman myllerryksiä. On hyvä hetki ladata myös omia jaksamisen akkuja. Puhtia tarvitaan uusiin, tehokkaisiin ja järkeviin toimiin kierrätysmaatalouden, maaperän kunnon, vesiensuojelun ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Töitä tällä saralla riittää. Saavutetut tulokset ilahduttavat. Puskekaamme vauhtia järkeville teoille ja päätöksille.

  ******************************************************************************

  Järkipäivät ovat tärkeä osa vasta alkanutta Järki Lannoite – hanketta. Projektikoordinaattori Kaisa Riiko lupaa, että vastaavia teemapäiviä tulee ainakin kolme lisää. Kaikissa yhdistetään tutkimustuloksia käytäntöön. Kuva Hia Sjöblom.

  Järkipäivien sarja starttasi

  Järki Lannoite -hankkeen Maan Viljelyn Järkipäivässä yli 80 osallistujalle tarjottiin tietoa, käytäntöä ja tutkimustuloksia. Odling i Balans -hankkeen johtaja Helena Elmquist esitteli ruotsalaisia tutkimustuloksia ja kertoi mm. syysvehnien satotasojen parantamisesta. Professori Laura Alakukku käsitteli maan tiivistymistä ja erikoistutkija Tuomas Mattila maan kasvukuntoa.

  Linkit päivän esityksiin ja lisämateriaalia löydät täältä. 

  Lue ensimmäisten Järkipäivien tunnelmista ja annista tästä

  ******************************************************************************

  Kaarlo ja Sampo Satimuksen pelloilla kokeiltiin juurikkaan suorakylvöä. Tulokset rohkaisivat. Kuva Hia Sjöblom.

  Maa kuhisee Järki-iskussa

  Tuoreimmassa Järki-iskussa pureudutaan pintaa syvemmälle maan uumeniin. Peltomaa pysyy hyvässä kunnossa, kun maanalainen armeija on vauhdissa. Lierot, mikrobit ja maaeläimet paiskivat töitä. Elävä maa hengittää, pidättää sopivasti vettä ja on tuottavaa.  Viljelijä pitää huolta olosuhteista niin, että työntekijöillä on hyvät työskentelymahdollisuudet. Etu on yhteinen. Tiesitkö, että grammassa peltomaata voi olla yli 10 miljardia mikrobia?

  Lue lisää Järki-isku 18: Maakuhinaa.  

  Kaikki iskut löytyvät täältä

  17 aikaisempaa iskua löytyvät myös ruotsiksi

  ******************************************************************************

  FAOn maa- ja vesiosaston johtaja Moujahed Achouri patisti pitämään huolta maaperästä, että ruoka riittäisi maapallon ihmisille. Kuva Hia Sjöblom.

  Maaperästä kuuluu!

  Jos maaperä ei pysy kunnossa, ihmisten käy huonosti. 95 prosenttia maailman ruuasta kasvaa maasta. Maailman väkiluvun on ennustettu nousevan yli 10 miljardin vuoteen 2050 mennessä. Ruokaa on silloin tuotettava 60 prosenttia enemmän kuin nyt. Maapallolta katoaa 11 ha maatalousmaata minuutissa, ihmisen tekojen seurauksena. Maaperän mahdollisuuksia käsiteltiin Maaseutuverkoston marraskuisessa seminaarissa.

  Seminaarin esitykset löytyvät täältä.

  Lue lisää tiukkaa asiaa maaperäseminaarista.

  ******************************************************************************

  - Meillä maanomistajilla on iso vastuu, ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikanen (kesk) totesi. Hän sanoi myös, että minkään valtakunnan verorahat eivät riitä tuottamattomaan toimintaan kovin pitkään. Kuva Hia Sjöblom.

  Reipasta riistakeskustelua

  Ympäristöakatemian avoin yleisöseminaari poiki reipasta ja kantaa ottavaa keskustelua 18.11. Eurooppa-salissa Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa. Vaikka yksityiskohdista oltiinkin montaa mieltä, oli yhteishenki vahvasti aistittavissa useimmissa puheenvuoroissa. Kestävä riistakannan hoito on osa luonnon monimuotoisuudesta huolehtimista. Yhteinen huoli tuntui olevan, miten saada hupenevat rahavarat riittämään hyvien tekojen kannustumiksi.

  Lue lisää tästä. 

  ******************************************************************************

  Uudet mallitilatunnukset jaettiin Ritarihuoneella arvokkaissa tunnelmissa. Tunnuksia vastaanottamassa Sebastian Sohlberg Malmgård Sjundeåsta, vpj. Jyri Rinne ja Juhani Toivakka Kauhajoen Metsästysseurasta. Kuva Hia Sjöblom.

  Uusia riistanhoidon mallitiloja

  Kauhajoen Metsästysseura teki historiaa. Se on ensimmäinen metsästysseura, jolle myönnettiin eurooppalainen Wildlife Estates –tunnus. Riistanhoidon mallitilan tunnuksen sai myös siuntiolainen Malmgård Sjundeå. Viiden vuoden WE- jatkoajan saivat Riistakeskuksen Laitialan mallitila, Metsähallituksen Palosaaren mallitila sekä Porkkalan kartano Lammilla.

  Lue lisää aiheesta. 

  ******************************************************************************

  Mynämäkeläispellolle levitetään ruokomassa. Tavoitteena on selvittää, miten se vaikuttaa maan ravinteisuuteen, rakenteeseen ja orgaanisen aineen määrään. Kuva Maria Yli-Renko.

  Kuoppatestejä ruokopelloilta

  Ruokopelto-hanke etenee. Syksyn aikana tarvottiin saappaat savessa pelloilla ottamassa kuoppatestejä. Ensimmäiset maanäytteet ja kuoppatestit otettiin ennen ruokomassan levitystä ja ne kuvaavat peltojen lähtötilannetta. Ensi vuonna leikataan ja levitetään taas ruokomassaa ja näytteenottoa jatketaan vuosina 2016 ja 2017.

  Lue lisää hankkeesta. 

  ******************************************************************************

  Tulevia tapahtumia:

  10.12.2015 klo 10-12 Kiertotalousseminaari Porvoossa

  12.-13.1.2016 Maataloustieteen päivät Viikissä

  19.-20.1.2016 Maatalouden ympäristön- ja luonnonsuojelun neuvottelupäivät Tampereella.  Tilaisuutta voi seurata webcasting-lähetyksenä. Lue lisää tästä.

  19.-20.1.2016 Riistapäivät Tampereella. Seuraa Luken tapahtumakalenteria.

  ******************************************************************************

  Ajankohtaista ilmastoasiaa

  Haluatko saada ajankohtaista tietoa ympäristö- ja ilmastoasioista, Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuuksista ja aihepiiriin liittyvistä tilaisuuksista? Liity Maaseutuverkoston Ympäristö- ja ilmastoryhmän sähköpostilistalle tästä linkistä

  ******************************************************************************

    Kimmo Härjämäki, 30.4.1978 – 19.10.2015

  Kiitos, Kimmo!

  Taakse jäävään vuoteen on mahtunut eteenpäinmenon ja onnistumisen iloa, mutta myös suurta menetystä ja surua.
  Hyvää energiaa ympärilleen jakanut työtoverimme projektipäällikkö, agronomi Kimmo Härjämäki menehtyi tapaturmaisesti vain 37-vuotiaana työmatkalla Saksassa. Kimmo rakasti ja kunnioitti luontoa. Hän tiesi ja tunsi sen hienoudet. Maatalousympäristöjen luonnon monimuotoisuus oli hänen kutsumuksensa. Emme unohda hänen valoisuuttaan, elämänmyönteisyyttään ja iloista olemustaan. Tiedämme Kimmon haluavan, että jatkamme tärkeää työtämme Itämeren ja luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

  Työtoverit kiittävät Kimmoa kaikista yhteisistä hetkistä ja kokemuksista.

  Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys ry. on perustanut Kimmolle muistorahaston. Mikäli haluat muistaa Kimmoa näin, voit tehdä lahjoituksen yhdistyksen tilille  FI18 4327 1020 0453 04 viitenumerolla 20150901.

  ******************************************************************************

  Hyvää ja rauhallista joulua

  sekä energistä Uutta Vuotta 2016.

  ******************************************************************************

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy 1.3.2016.

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä. 

            

                                         

  Järki  http://www.jarki.fi/fi/jarki   on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä Ympäristöministeriö.