maisemapelto.jpg piippo ruusuruoholla.jpg ketoneilikat.jpg riistapelto_0.jpg kesa_-_copy.jpg tammihaka.jpg img_9188.jpg rantaniitty.jpg puiden takaa.jpg pelto.jpg rypsipelto.jpg kosteikko.jpg img_0709.jpg img_9200_m.jpg halikonjoki_0.jpg kuurankukkia.jpg viljapelto.jpg broilerinlanta_pieni.jpg IMG_8095_m.jpg Aneriojärvi.jpg
 

Uutiskirje 4/2016

  Järki-uutiskirje 4/2016, julkaistu 29.11.

  *************************************************************************

  Luontoon saa koskea

  Vilkas Järki-vuosi huipentuu kaksipäiväiseen seminaariin Turun Virastotalossa. Nyt lyödään hynttyyt yhteen perusteellisesti ja lähdetään vahvasti puolustamaan luonnon monimuotoisuutta. Luontoon saa koskea. Mutta aina pitää ajatella tekojen seurauksia ja vaikutuksia. Seminaarista on hyvä jatkaa tekoja, joilla on vaikutuksia tulevaisuuteen.

  Turun Virastotalossa on kahden viikon ajan  Kimmo Härjämäen (1978-2015) luontokuvanäyttely. Hunajakukkainen peltomaisema on yksi hänen kuvistaan. Tänään tiistaina  virastotalon aulassa on myös tuottajatori klo 11-16.30. Tervetuloa ostoksille! Myytävänä lammasta ja jäätelöä – sekä kaikkea siltä väliltä ja sen lisäksi. Kuva Kimmo Härjämäki.

  LUONNONHOITOA YHDESSÄ
  MANAGING NATURE – WORKING TOGETHER

  Kansainvälinen luonnonhoitoseminaari 29.-30.11.2016 Turun virastotalossa, Itsenäisyydenaukio 2.
  Seminaari on kaksipäiväinen. Seminaarin viesti on selkeä. Luontoon saa koskea ja yhteistyössä on voimaa.  Ulkomaiset ja kotimaiset tekijät kertovat kokemuksistaan. Kuulemme mielenkiintoisia esimerkkejä ulkomailta ja kotimaasta. Toisena päivänä hypätään arjessa eteenpäin. Ryhmätöissä etsitään käytännön ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

  VOIT SEURATA SEMINAARIA SUORATOISTONA NETISSÄ.

  Tapahtumaa järjestävät: JÄRKI-hanke (Luonnon- ja riistanhoitosäätiö sekä Baltic Sea Action Group), Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, Maa- ja metsätalousministeriö, Maaseutuverkosto, PerinneELO / Metsähallitus, Kaarinan kaupunki, Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri, Suomen riistakeskus, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys ry., WWF ja Ympäristöministeriö.

  Ohjelma ja lisätietoja.

  *************************************************************************

  Kirsi Toivola ja Jari Aalto kertoivat, miten yli satavuotias Paimion Kalevan Maamiesseura pyörittää suosittua konevuokrausta. Se vaatii yhteistyötahtoa ja -kykyä. Kuva Hia Sjöblom

  Kimppakoneet ja yhteistyö
  vetivät väkeä Järkipäiville

  Järki Lannoitteen kolmannet Maan Viljelyn Järkipäivät vetivät yhteistyöstä ja maatilan töiden kehittämisestä kiinnostuneita osallistujia Piikkiön Tuorlaan perjantaina 25.11.2016. Ajatuksia vaihdettiin maatilan mahdollisuuksista yhteistyön voimaan. Jokaisen ei ole pakko hankkia kaikkia koneita ja tehdä itse kaikkia töitä. Urakoitsijat, konevuokraajat ja kimppakoneet antavat liikkumavaraa ja mahdollisuuksia kannattavuuden ja työn tuottavuuden kasvattamiseen.

  Lue päivien annista juttu tästä.

  Järkipäivien mielenkiintoisia aineistoja Järki Lannoitteen sivuilla

  *************************************************************************

  Maaperätutkija Janne Heikkinen kaivoi kuoppia Luodon tilan peltomaahan ja näytti käytännössä, mitä hyvää edellisvuonna peltoon levitetty ruokosilppu oli saanut aikaan. Lierot viihtyivät läpäisevässä maassa, paiskivat töitä ja muruisuus lisääntyi. Peltomaan rakenne ja vedenpidätyskyky paranivat. Kuva Hia Sjöblom.

  Ruokosilppu näytti voimansa

  Matalien rantojen ruovikoituminen jatkuu. Laidunnus on vähentynyt rantaniityiltä ja valumavedet tuovat ravinteita ruovikon kasvuvoimaksi.  Umpeenkasvua yritetään rajoittaa. Leikatulle ja silputulle ruo´olle on hyötykäyttöä. Lemussa järjestetty pellonpiennartilaisuus nosti esiin ruo´on voiman maanparannusaineena ja jopa lannoitteena.

  Lue lisää tästä.
  Lisää Ruokopelto-hankkeesta.

  Lisätietoja: Projektikoordinaattori Maria Yli-Renko, maria.yli-renko@ely-keskus.fi, puh. 029 5023 020

  *************************************************************************

  Ruovikonleikkuuta ja ruokomateriaalin jälkikäsittelyä ja -käyttöä on kokeiltu eri vesistöissä ja hankkeissa. Nyt tieto päätettiin keskittää yhteen paikkaan. Perustettiin ruoko-sivusto. Kuva Hia Sjöblom.

  Ruokotieto kootusti
  Ruoko-sivustolta

  Milloin ja miten leikata ruovikoita? Mitä hyötykäyttömahdollisuuksia kerätylle ruokomassalle on? Iso osa ruokotiedosta löytyy nyt yhden linkin takaa. Käy lukemassa asiasta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ylläpitämältä Ruoko-sivustolta. Sivusto kokoaa yhteen ruokotietoutta useista hankkeista. Sivustolta löytyy myös paljon käytännön kokemuksia järviruo'on leikkuusta ja hyötykäytöstä. Ruoko-sivustolta löydät kattavan ruokoon ja sen hyödyntämiseen liittyvien julkaisujen listan.

  Käy tutustumassa! 

  Mikäli haluat materiaaliasi lisättävän sivustolle, ota yhteyttä Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa toimivan Ruokopelto-hankkeen koordinaattoriin: Maria Yli-Renko, maria.yli-renko@ely-keskus.fi

  *************************************************************************

  Rytöämällä pellonreunoja rakennetaan suojaa peltoriistalle. Oikein sijoitetut rydöt muodostavat upeita suojakäytävien verkostoja peltomaalle. Kuva Ilkka Ala-Ajos.

  RiistaTeko -sarjan
  vinkit löytyvät netistä

  Luonnon- ja riistanhoitosäätiön nettisivuilla on julkaistu jo kuusi hyvää vinkkiä. Pienillä teoilla voidaan parantaa luonnon monimuotoisuutta ja samalla riistan elinympäristöä. Hyöty on iso, vaikka jotkin riistateot vaativatkin aika tavalla töitä.

  Kurkkaapa tehovinkit riistaystävällisen luonnonhoitoon.  

  *************************************************************************

  Riistanhoitaja Aleksi Kokko, tilanhoitaja Kari Ehrnrooth ja metsänhoitaja Kristoffer Rancken ovat yhteistyössä hoitaneet myös  Åminnen kartanon riistapeltoja. Kuva Hia Sjöblom.

  Kaksi uutta Wildlife Estates-tilaa

  Tänä vuonna Suomeen myönnettiin kaksi arvostettua Wildlife Estates -tunnusta.  Toinen tuli yli parisadan hehtaarin Åminnen kartanolle Salossa ja toinen Mikko Alhaisen noin 80 hehtaarin tilalle Kalvolan Pirttikoskelle. WE-tunnuksen voi saada, kun tila on läpäissyt tiukan arvioinnin ja luonnon- ja riistanhoito on pisteytetty hyvin hoidetuiksi.

  Kaikkiaan Euroopassa on vuosien varrella myönnetty yhteensä parisataa tunnusta. Suomessa näitä WE-tunnuksia on nyt kymmenellä tilalla.

  Katso lisää Wildlife Estates -tunnuksesta.

  Lisää juttua Maaseudun Tulevaisuudessa   ja Salon Seudun Sanomissa

  *************************************************************************

  Tämän vuoden Riistapäivien teemana on hyvinvoiva riistalajisto ja kestävä riistatalous. Riistapellot kuuluvat siihen oleellisena osana. Kuva Hia Sjöblom.

  Riistapäivien teemana kestävyys

  Riistapäivät kokoontuvat Kuopiossa 18.-19.1.2017. Riistapäivien teemoina ovat hyvinvoiva riistalajisto ja kestävä riistatalous. Riistalajiston hyvinvointia käsitellään erityisesti ajankohtaisista tauti- ja kannanhoitonäkökulmista. Suurennuslasin alla ovat myös kestävän riistatalouden nykytila ja tulevaisuus. Riistapäivät järjestää Luonnonvarakeskus yhteistyössä julkisen riistakonsernin kanssa.

  Tarkemmat tiedot päivittyvät Luonnonvarakeskuksen tulevien tapahtumien sivulle.

  *************************************************************************

  Suomisen Maito nimettiin Vuoden Luomuyritykseksi ja Jymy-jäätelön vauhti jatkuu. Suomen satavuotisuuden kunniaksi tehtiin Mänty-jäätelö, johon maku kerättiin sauvolaismetsistä. Kuva Hia Sjöblom.

  Jaana Elon metsä maistuu
  Jymyn juhlajäätelössä

  Raikas mäntymetsä maistuu seuraavassa Jymyn luomujäätelössä. Mäntyjäätelöä maisteltiin ennakkoon Suomisen Maito Oy:n tilaisuudessa, missä pääviestinä oli yrityksen valinta Vuoden 2016 Luomuyritykseksi. Luomujäätelön männyn kerkät kerätään sauvolaisesta luomusertifiodusta metsästä. Vaalean mäntyjäätelön maku miellyttää myös metsänomistaja Jaana Eloa. Mäntyjäätelö on tehty satavuotiaan Suomen kunniaksi ja kantaa nimeä 1917.

  Jymyn luomujäätelötehdas on Aurassa Leafin entisissä tiloissa, missä aikanaan valmistettiin Sisu-pastillia. Maito jäätelöihin tulee läheiseltä Jaakko ja Pirkko Suomisen luomumaitotilalta.

  Jymy-jäätelö perustettiin 2014. Sen jäätelö valittiin jo viime vuonna mm. Pohjoismaiden Luontoelintarvikkeeksi. Sitä tarjoillaan sekä Finnairin lennoilla että VR:n junissa, mutta myös Lontoossa.

  Katso lisää Jymy-jäätelöstä tästä

  Suomisen maitotilan ensiaskeleista jäätelöbisnekseen voit lukea vaikka tästä.

  *************************************************************************

  Papua pöytään

  Vuosi 2016 on FAOn kansainvälinen palkokasvien teemavuosi. Palkokasvit ovat ravitsevaa perusravintoa eri puolilla maapalloa. Suomessa palkokasvien syönti on perinteisesti rajoittunut torstaiseen hernesoppaan ja kesäiseen irtoherneiden popsintaan. Viime aikoina kuitenkin Nyhtökaura ja Härkis ovat ilmestyneet kauppojen hyllyille. Koska maapallolla peltopinta-ala käy vähiin, ellei ruokavalioon sisällytetä entistä enemmän kasvisruokia, pitää uusia tuotteita tullakin. Lisäksi tarvitaan tietoa ja uusia ideoita sekä järjestelmällistä yhteistyötä viljelijöiden, elintarviketeollisuuden, ravitsemuspalvelujen, kaupan ja kuluttajien välille. Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus järjesti mielenkiintoisen tulevaisuusverstaan palkokasveista.

  Lue Eija Hagelbergin kirjoitus tilaisuudesta. 

  *************************************************************************

  Vihreää taloutta maaseudulle

  Vihreä talous eli Green Economy on ympäristön huomioiva talousjärjestelmä, josta olisi mahdollista löytää uutta potkua suomalaiselle maaseudulle. Vihreä talous ottaa huomioon taloudelliset ja ekologiset näkökulmat. Tärkeää on myös ihmisten hyvinvointi.

  Euroopan maaseutuverkoston (European Network for Rural Development, ENRD) temaattinen työryhmä kokoontui muutamia kertoja vuoden 2016 aikana ja järjesti aiheesta seminaarin Brysselissä.

  Lue tästä ajatuksia asiasta.

  *************************************************************************

  Tulevia tapahtumia:

  9.-10.1.2017 Maaperätieteiden päivät 

  17.-18.1.2017  Ympäristötiedon vaihtopäivät 

  7.2. 2017 Palopuron agroekologinen symbioosi - loppuseminaari.  

  6.-7.3. Baltic Sea Future Tukholmassa 

  28.3. 2017 Forum for the Future of Agriculture Brysselissä 

  15.2.2017 Uutta matoa koukkuun: tutkimusta maatalouden ympäristövaikutusten hallintaan Helsingissä.

  *************************************************************************

  Ajankohtaista ympäristö- ja ilmastoasiaa

  Haluatko saada ajankohtaista tietoa ympäristö- ja ilmastoasioista, Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuuksista ja aihepiiriin liittyvistä tilaisuuksista? Liity Maaseutuverkoston Ympäristö- ja ilmastoryhmän sähköpostilistalle tästä linkistä. 

  *************************************************************************

  Pysy ajan tasalla

  Muista lisätä tapahtumat maaseutu.fi -sivuston koulutuskalenteriin, jotta meillä olisi yksi paikka Suomessa, mistä KAIKKI maaseutuun liittyvät tilaisuudet oikeasti löytyvät!

  Käy heti kurkkaamassa syksyn ohjelmatarjontaa.

  *************************************************************************

                                          

  HYVÄÄ JA ILOISTA JOULUN ODOTUSTA
  JÄRKEVILLE LUKIJOILLEMME!

  *************************************************************************

  Mainio lahjavinkki:
  Heitä joululahjat Itämereen

  Katso miten se tehdään vastuullisesti

  *************************************************************************

  Seuraava Järki-hankkeen uutiskirje ilmestyy tiistaina 7.3.2016

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä.

  Yhteystiedot Järki-hankkeen toimijoihin löydät tästä

  *************************************************************************

         

  Järki  http://www.jarki.fi/fi/jarki   on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö sekä Ympäristöministeriö.

   

  *************************************************************************