broilerinlanta_pieni.jpg kuurankukkia.jpg img_9200_m.jpg kosteikko.jpg ketoneilikat.jpg kesa_-_copy.jpg puiden takaa.jpg riistapelto_0.jpg viljapelto.jpg piippo ruusuruoholla.jpg Aneriojärvi.jpg rypsipelto.jpg img_0709.jpg IMG_8095_m.jpg img_9188.jpg tammihaka.jpg halikonjoki_0.jpg pelto.jpg maisemapelto.jpg rantaniitty.jpg
 

Uutiskirje 4/2018

   

      JÄRKI -UUTISKIRJE 4 / 2018, tiistaina 4.12.2018

  ****************************************************************************************

   

  Maaseudulla on monituotantoa. Ruuantuotannon rinnalla maatilat voivat tuottaa esim. virkistyspalveluja ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Monipuolisilla ratkaisuilla ja yhteistyöllä paikallistaloutta nostetaan uusiin ulottuvuuksiin. Grafiikka: JÄRKI-hanke / Sari Kaija, Mainostoimisto Kuke Oy.

  Kymmenen vuotta silkkaa Järkeä

  On juhlan ja kiitosten aika. JÄRKI -hanke viettää 10-vuotissyntymäpäiviään! Pitkä, upea matka on kuljettu, ja mikä hienointa: JÄRKI -työ jatkuu edelleen. JÄRKI käynnistyi tammikuussa 2009 Baltic Sea Action Groupin ja Luonnon- ja riistanhoitosäätiön yhteisenä kestävän maatalouden hankkeena. Ensimmäinen JÄRKI-rahoittaja Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö rahoittaa edelleen JÄRKI-toimintaa. Pian rahoittajiin liittyi Sophie von Julinin säätiö, ja jatkossa rahoitusta on saatu erinäisiin osahankkeisiin mm. Ympäristöministeriöstä, MTK-säätiöltä, Sitrasta, Suomen Kulttuurirahastosta ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

  Mistä JÄRKI tunnetaan? Sitä pitäisi varmasti kysyä teiltä, uutiskirjeen lukijat! Varmasti monille ovat tuttuja Järki-iskut, joista viimeisin, Metsänhoitoa, valmistui tänä syksynä. JÄRKI on tehnyt töitä eri sidosryhmien kanssa, jotta ympäristötyö olisi maatiloilla helpompaa ja luontainen osa ruuantuotantoa. Viljelijäyhteistyö, ratkaisujen hakeminen päättäjien kanssa ja tutkimustiedon jalkauttaminen ovat näkyneet suomalaisessa maatalouden kentässä jo pitkään. Uusia ratkaisuja kaivataan muuttuvassa maailmassa koko ajan.  Kokonaisuuksien ymmärtäminen on keskeistä. Maaperä, luonnon monimuotoisuus, talous, sadot, viljelijöiden jaksaminen, ravinnetaseet, yhteistyö, ilmastonmuutos, sopeutuminen, ekosysteemipalvelut... kaikki liittyvät toisiinsa. Tämä ymmärrys työkalunamme aiomme kehittää kestävää maataloutta myös tulevina vuosina. Vuoden 2019 alusta JÄRKI siirtyy kokonaan Baltic Sea Action Groupin toiminnaksi. Tästä lisää myöhemmin.

  JÄRKI-tiimi kiittää kaikkia rahoittajia ja yhteistyökumppaneita. Jatkakaamme yhdessä eteenpäin!

  Rauhallista loppuvuotta kaikille JÄRKI-uutiskirjeen lukijoille!

  Eija Hagelberg

  Projektijohtaja, JÄRKI -hanke, Baltic Sea Action Group, eija.hagelberg@bsag.fi

  ****************************************************************************************

  Hyvässä maaperässä on hyvä kasvu. Sellaisessa lierotkin viihtyvät. Luontoiltatyyppinen maaperäilta tänään. Tule Lohjalle tai katso striimaus. Kuva Hia Sjöblom.

  Maaperäilta tänään!

  Tervetuloa tänä iltana Lohjan Kisakallioon kuuntelemaan ja keskustelemaan maaperästä. JÄRKI-hanke on mukana järjestämässä uudenlaista tapahtumaa, jossa käytännön asiantuntijat ensin alustavat maaperäaiheista ja sitten vastaavat viljelijöiden kysymyksiin luontoilta-tyyppisessä maaperäillassa.

  Jos Lohjalle on liikaa matkaa, voit seurata tilaisuutta livenä netin kautta osoitteessa tästä.

  Striimaus on myöhemminkin katsottavissa netissä.

  Illan esiintyjät Jussi Knaapi, Olli-Pekka Ruponen, Tuomas Mattila, Janne Heikkinen ja Ansa Palojärvi ovat monille tuttuja maaperän hoidon puolestapuhujia, mutta koskaan ennen he eivät ole olleet samassa paikassa vastaamassa kysymyksiin ja keskustelemassa yhdessä.

  Ennen varsinaista ohjelmaa voi tutustua alan yrityksiin kello 16 alkaen. Ohjelma alkaa kello 17. Illan puheenjohtaja on Järki-hankkeen Eija Hagelberg.

  Ei ilmoittautumista. Katso lisää.

  ****************************************************************************************

  Yli 70 % Suomen pinta-alasta on metsää. Metsien omistajia on yli 600 000. Arvo Kettunen on heistä yksi. Hän on kasvattanut metsäänsä peitteisenä sinnikkäästi. Kuva: Hia Sjöblom.

  Metsänhoito-isku herättää

  Tuore Järki-isku pureutuu metsänhoidon erilaisiin menetelmiin. Aihe keskusteluttaa, herättää mielipiteitä ja ajatuksia.  Metsien tulevaisuudella on merkitystä. Siksi siitä kannattaakin keskustella. Tavoitteena on kestävien ratkaisujen löytäminen. Metsien tulevaisuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa. Metsänhoitoa-isku löytyy myös ruotsinkielisenä ”Skogsskötsel” Järjen nettisivuilta.

  Lue marraskuussa ilmestynyt Järki-isku täältä.

  Järki-iskuja maa- ja metsätalouden järkevistä ja kestävistä keinoista on tehty jo 21 kpl. Aiemmat Järki-iskut löydät täältä.

  Ja ruotsiksi täältä

  Niiden viesti ei ole vanhentunut. Nelisivuisia iskuja on valmiiksi painettuna. Ne ovat myös tulostettavissa netistä.

  ****************************************************************************************

  Maaperän ja Itämeren yhteys tuodaan näkyväksi oppilaiden itse ideoimissa ja ammattilaisten avulla toteutettavissa opetusvideoissa. Grafiikka Mainostoimisto Kuke Oy.

  Anna äänesi Itämerelle!

  Itämeriprojektin äänestys on avautunut. BSAG:n Maaperästä Itämereen – Oppilailta oppilaille -hanke on päässyt mukaan Ålandsbankenin Itämeriprojektin yleisöäänestykseen! Hankkeessa tehdään oppilaiden kanssa opetusvideoita maaperän yhteydestä Itämereen. Yhteistyökumppaneina ovat Espoon Olarin koulun 8. luokat sekä Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksen agrologiopiskelijat. Oppilaat odottavat jo innolla pääsyä tositoimiin, mutta vain eniten ääniä saanut hanke saa rahoituksen.

  Sinunkin äänesi tarvitaan. Äänestä tästä linkistä. 

  ****************************************************************************************

  Yhteistyössä on voimaa. Hankaliinkin ongelmiin löytyy ratkaisuja porukalla. Järki Pellon vetäjä Olli-Pekka Ruponen (oik.) on itsekin viljelijä ja kannustaa kaivamaan esiin uusia keinoja arjen työhön. Kuva Sanna Söderlund.

  Järki Pelto loppuu - JÄRKI jää

  Kaksivuotinen Järki Pelto tiedonvälityshanke viljelijöille loppuu, mutta järkeviä tekoja jatketaan. Järjen osahanke toimi vuosina 2017-18 Varsinais-Suomessa Salon, Paimion ja Sauvon alueilla. Hanke syventyi erityisesti savimaiden rakenteen parantamiseen. Idea hankkeeseen syntyi jo vuonna 2014, jolloin tuleva koordinaattori Olli-Pekka Ruponen ja projektijohtaja Eija Hagelberg kutsuivat ensimmäisen kerran koolle viljelijäryhmän, joka sai nimekseen savimaiden rakenteen mukaan SaMaRa. Järki Pellon tiimi kiittää kaikkia tilaisuuksiin osallistuneita, luennoitsijoita, yhteistyökumppaneita sekä erityisesti SaMaRa-ryhmää!

  Lue lisää Järki Pellosta. 

  Järki Pellon salaojailta 13.11.2018.

  Maan Parannusaineet Järki Pellossa 20.9.2018 

  Pellon lanausnäytös Toivon tilalla 4.9.2018  ja video lanauksesta.

  ****************************************************************************************

  Hiiliviljely kiinnostaa. Hollolan Siikaniemessä pidetty koulutus veti salin täyteen. Kuva Sanna Söderlund.

  Carbon Actionissa puhalletaan yhteen hiileen

  Baltic Sea Action Groupin, Ilmatieteen laitoksen ja Sitran yhteinen Carbon Action -hiilipilotti on saanut viljelijät innostumaan. Hiilen varastoimiseen tähtäävien menetelmien käyttöönotto kiinnostaa. Yli sata viljelijää on osallistunut Carbon Action hiilipilotin alkukoulutukseen ja valinnut itselleen oman koelohkon sekä toimenpiteet, joita sillä tehdään. Toisen erän koulutus järjestettiin 7. -8.11.2018 Hollolan Siikaniemen kurssikeskuksessa. Tuhti kaksipäiväinen koulutus sisälsi paljon uutta asiaa, mutta myös rentoa yhdessäoloa ja keskusteluja muiden viljelijöiden kanssa.

  Lue juttu koulutuksesta. 

  Carbon Action kotisivu.

  ****************************************************************************************

  Euroopan maatalouden päätökset nuijitaan Brysselin EU-kortteleissa. Käytännön tekijöiden viestiä pitää viedä päättäjien pöytiin, jotta päätökset olisivat myös arjen työhön sovellettavia. Kuva Eija Hagelberg.

  CAP-suunnitelma 2021-2027

  EU:n yhteinen maatalouspolitiikka (CAP, Common Agricultural Policy) toteutetaan 7 vuoden jaksoina. Seuraavan kauden 2021-2027 suunnittelu on käynnistynyt EU-tasolla ja kansallisesti. Kaikki jäsenmaat tekevät omat CAP-suunnitelmansa, ja tulevalla kaudella jäsenmailla on entistä enemmän valtaa sisällön suunnittelussa. CAP-suunnitelmaan sisältyvät sekä maatalouden suorat tuet että maaseudun kehittämistuet (mm. maatalouden ympäristökorvaukset, investoinnit, Leader-toiminta, eläinten hyvinvointi, luomutuotanto ja yritys- ja yleishyödylliset hankkeet). JÄRKI seuraa interaktiivisesti ohjelman valmistelua.

  Lisätietoja Maa- ja metsätalousministeriön CAP27 -sivuilta.

  EU Komission CAP-uudistuksen sivut. 

  ****************************************************************************************

  Maanomistajien ja metsästäjien maa- ja metsätalousalueille perustamat kosteikot ovat luonnon monimuotoisuuden turvaamista käytännössä. Hyvä kosteikko toimii myös valumien säätelijänä ja samalla riistan suojana. Kuva Mikko Alhainen.

  Riistakeskuksen kosteikkohanke palkittiin

  Riistakeskuksen Kotiseutukosteikko Life+ -hankkeelle myönnettiin kansainvälisen riistansuojeluneuvosto CIC:n Markhor-palkinto. Palkinto jaetaan kahden vuoden välein menestyksekkäille riistanhoitohankkeille ympäri maailman. 2010-luvun alkupuolella toimineessa EU-rahoitteisessa Kotiseutukosteikko-hankkeessa perustettiin 48 mallikosteikkoa ympäri valtakuntaa sekä neuvottiin ja opastettiin kosteikkojen perustamisessa.

  Lue lisää. 

  ****************************************************************************************

  Riistakameran kuva vahvistaa, että valkohäntäpeurakanta on kasvanut ja ruokailijoita piisaa.

  Valkohäntäpeurakanta kasvaa

  Kovasta metsästyspaineesta huolimatta valkohäntäpeurakanta jatkaa kasvuaan. Metsästysverotus lisääntyy vuosittain, mutta kannankasvu jatkuu siitä huolimatta. Viime vuosina valkohäntäpeuran metsästyksen menetelmiin on tehty pieniä muutoksia metsästyksen tehostamiseksi. Tänä syksynä on uutisoitu seuraavan keinon olevan ajavan koiran säkäkorkeuden nosto, millä saataisiin lisää koirarotuja käyttöön valkohäntäpeurajahteihin.

  Lue lisää aiheesta. 

  ****************************************************************************************

  Hirvikannan tiheydelle on asetettu tavoitteet. Jahtia seurataan reaaliajassa. Kuva Mikael Wikström.

  Hirvijahtia seurataan reaaliajassa

  Hirvikannalle asetetaan vuosittain tavoitekanta hirvitalousalueittain valtakunnallisen ja alueellisten riistaneuvostojen, maa- ja metsätalousministeriön sekä riistanhoitoyhdistysten toimesta. Hirvien kannan tiheyden lisäksi tavoite on asetettu myös lehmä/sonni -määrälliselle suhteelle. Metsästyskauden edetessä hirvikannan kehittymistä kohti tavoitteita voi seurata reaaliaikaisesti päivittyvän nettipalvelun kautta. Ajantasainen tieto auttaa myös loppukauden jahtien kohdentamista seura- ja seuruetasolla jotta asetetut tavoitteet saavutettaisiin mahdollisimman hyvin.

  Katso lisää. 

  ****************************************************************************************

  Maaseutu on avainasemassa tulevaisuuden rakentamisessa. Pysy ajan tasalla ja liity ajankohtaisen tiedon postituslistalle. Kuva Hia Sjöblom.

  Postituslista vaihtuu – pysy mukana!

  Järki-hankkeen Eija Hagelberg on ylläpitänyt vuodesta 2015 lähtien Maaseutuverkoston yhteistyöhön kytkeytyvää ja verkoston hallinnoimaa sähköpostilistaa ”MAVE YMPÄRISTÖ JA ILMASTO”. Vuoden 2019 alusta jakelulista lakkaa, mutta viestittely Järki-maailmasta jatkuu.

  Rakenteilla on vuodenvaihteessa käyttöön otettava uusi vastaava jakelulista, jota BSAG hallinnoi.  Mikäli haluat saada sähköpostia erilaisista kestävän maatalouden uutisista, tilaisuuksista ja rahoitusmahdollisuuksista, liity uudelle listalle tästä linkistä.

  ****************************************************************************************

  MENOVINKKEJÄ:

  10.12. Hallituksen läpimurto, puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihankkeen tuloskiertue  Seinäjoella.

  11.12. TEHOLANTA -hankkeen loppuseminaari Tampereella.

  9.-10.1.2019 Maaperätieteiden päivät.

  12-.13.2.2019 Jyväskylässä uusimman maatalouden uuden ympäristötiedon vaihtopäivät.

  30.1.2019 Kärki-hankkeen tuloskiertue Joensuussa. 

   Lisää menovinkkejä löydät Maaseutuverkoston kalenterista.

  * Tapahtumia Euroopassa – katso Euroopan maaseutuverkoston (ENRD) tapahtumasivut.

  ****************************************************************************************

  Järkiväki toivottaa hyvää ja leppoisaa loppuvuotta

  Hankkeita päättyy, mutta Järki jää!

   

  Jos et halua saada Järki-uutiskirjettä ja tahdot poistua postituslistalta, kerro siitä projektijohtaja Eija Hagelbergille, +358 500 609 526, eija.hagelberg(at)bsag.fi.

  Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi tästä. http://jarki.fi/fi/uutiskirjeet

  Yhteystiedot Järki-hankkeen toimijoihin löydät tästä. http://jarki.fi/fi/yhteystiedot

  ****************************************************************************************

             

  Järki  http://www.jarki.fi/fi/jarki   on Luonnon- ja riistanhoitosäätiön sekä Baltic Sea Action Groupin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun järkevä edistäminen maa- ja metsätaloudessa. Hanketta rahoittavat mm. Sophie von Julinin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma sekä Ympäristöministeriö.