piippo ruusuruoholla.jpg viljapelto.jpg kuurankukkia.jpg maisemapelto.jpg ketoneilikat.jpg kesa_-_copy.jpg rantaniitty.jpg pelto.jpg halikonjoki_0.jpg IMG_8095_m.jpg rypsipelto.jpg kosteikko.jpg broilerinlanta_pieni.jpg img_9188.jpg puiden takaa.jpg riistapelto_0.jpg img_9200_m.jpg img_0709.jpg Aneriojärvi.jpg tammihaka.jpg
 

Tutkijat (in Swedish)

  Maatalousympäristöjen tutkimustyötä tehdään monissa tutkimuslaitoksissa. Tutkimuksen avulla saadaan taustatietoja ja löydetään oikeita ratkaisuja mm. ympäristötukien perusteiksi.

  Tilanne

  Haasteena on tutkimustiedon soveltaminen käytännön elämään ja samanaikaisesti EU:n ympäristömääräyksiin ja ympäristötukien vaatimuksiin. Ongelmaksi muodostuu usein se, että tutkijat puhuvat omaa kieltään, jota sekä päättäjien, viljelijöiden että kuluttajien on vaikea ymmärtää.

  Lue lisää...

  MTT eli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus tekee monipuolista ja soveltavaa tutkimustyötä. MTT:llä maatalousympäristöjä tutkii likimain sata tutkijaa. Erityisesti ”Vesistöystävällinen maatalous” -tutkimusohjelman tavoitteena on edistää Suomen sisävesien ja Itämeren hyvinvointia tuottamalla tietoa sekä kehittämällä ratkaisuja ja uusia toimintamalleja, joiden avulla vähennetään maatalouden aiheuttamaa fosfori- ja typpikuormaa vesistöihin huomioiden maatalouden kannattavuus ja luonnon monimuotoisuus.

  Myös yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja muissa tutkimuslaitoksissa sekä yrityksissä tehdään maatalouden ympäristötutkimusta. Tutkimuksista ei siis ole pulaa, mutta tiedon vieminen sekä soveltaminen käytäntöön on usein muodostunut vakavaksi pullonkaulaksi.


  Tavoitteet

  1) Saada runsas tutkimustieto hyödynnetyksi käytännössä ja parantaa tietovaihtoa tutkijoilta muille toimijoille.

  2) Parantaa tietovaihtoa myös muilta toimijoila tutkijoiden suuntaan. Esimerkiksi viljelijäväestöllä on runsaasti käytännön tietoa, josta taatusti olisi hyötyä tutkijoille, kunhan se vain osattaisiin oikein hyödyntää.


  Tehtävää

  Tutkimustulosten julkaiseminen kansantajuisesti:

  - Lisää artikkeleita tutkimuksista esim. sanoma- ja aikakauslehtiin sekä televisioon

  - Tutkijat viljelijöiden koulutustilaisuuksiin mukaan sekä oppimaan että opettamaan

  - Viljelijät ja muut maaseudun toimijat mukaan tutkimusten kenttätöihin. Esim. nopeasti tuloksia antavia ravinnemittareita ym. viljelijöiden käyttöön, tulokset mukaan tutkimuksiin.

  - Tutkimustulosten analysointi käytännön näkökulmasta.